Insändare

Staffan Lindgärde: Tack Ewa-Gun för din fina musikkrönika

Skåne ,

Tack. Ewa-Gun Westford, för den fina (och roliga) musikkrönikan i YA 26 mars. Din berättelse om när Montserrat Caballé gästade Malmö väckte minnen.

Även jag satt med i auditoriet. Jag minns att den häpne gästdirigenten gjorde en rotation på 360 grader när fyllot gick igång. Den Gudomliga sjöng dock oberört vidare. Sen gick nog inte en halv minut innan två kraftiga garderobiärer lyft ut störelementet.

Ett annat bisarrt minne jag har från konserterna med Malmö symfoniorkester var när Leif Segerstam gick igång på en papperspåse.

Vad som spelades minns jag ej, men längst fram på första raden satt en liten farbror med en påse som han tydligen prasslat med.

Leif Segerstam blev vred, slog av musiken och vände sig mot oss. Sen följde en säkert fem minuter lång upprörd monolog om musikers vedermödor med att skapa konst.

Både tonsättaren, orkestern, dirigenten och hela auditoriet hade rätt att känna en vanmäktig ilska över en sabotör på första bänken som fördärvade den förfinade stämningen med sitt prassel!

Ju längre Segerstam ordade ju mindre blev den lilla farbrorn. Till slut syntes bara en våt fläck.

Jag tyckte synd om honom. Straffet stod inte i proportion till gärningen, tyckte jag. Alla tyckte dock inte så. En blodtörstig dam bakom mig skrek: ”Det är rätt! Ge honom bara!”

När jag ändå breder ut mig i spalten vill jag applådera Ewa-Guns musiktips. Beträffande Beethoven är även de övrig fyra pianokonserterna hörvärda. (Jag är säker på att Bo Ewald håller med!) Nummer 3 tycker jag speciellt om. Och även violinkonserten finns ju för piano. Det har Beethoven själv ordnat.

Staffan Lingärde

Simrishamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.