GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Staffan Lingärde: 3 juni kan bli en skammens dag

Den 3 juni går riksdagen till beslut beträffande regeringens förslag om att lätta på kraven i gymnasielagen för ensamkommande att få uppehållstillstånd. Troligen kommer riksdagen rösta nej.
Sverige Demokraternas partiledare Jimmie Åkesson
Sverige Demokraternas partiledare Jimmie Åkesson
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den högerextrema och flyktingfientliga vinden blåser hårt nu. Jimmie Åkesson klatschar med sin piska och politiker av olika kulörer springer runt som rädda möss. Det är ett ömkligt skådespel.

Jag föreslår att vi instiftar denna dag, den 3e juni, som ”Skammens dag”. Denna dag kan vi ägna oss åt självrannsakan och gå igenom vårt eget dåliga samvete. Har vi kränkt någon? Har vi svikit någon? Har vi utnyttjat någon? Eller har vi struntat i att hjälpa? När vi kunnat.

Jag tror att vi alla har något i det bagaget.

De judar som överlevde förintelsen i Tyskland kände ofta en stark vrede. Inte mot de som pinade dem i första hand. Utan mot de som tittade åt sidan. De som låtsades att de inte visste.

Men vi vet idag. Och vi har ett val.

Man ska vara rädd om sitt eftermäle. Livet är kort och en dag är det slut. Vem vill ha följande eftermäle?:

”Under den största flyktingkatastrofen efter andra världskriget arbetade X energiskt för att inte hjälpa, rädda eller stöda människor i krig och elände. X motiverade detta med att säga ”Det är inte min sak!”

Vill du, trots Jimmie Åkessons.... jag vet inte vad man ska kalla det....hjälpa flyktingar kan du lägga en sedel till UNHCR – FN:s flyktingkommissariat. Du kan även bli månadsgivare.

Staffan Lingärde, Simrishamn

Läs mer