Annons
Insändare

Staffan Lingärde: Måtte den högerextrema vågen med hat och trångsynthet klinga av snart

Som det ser ut idag kommer ett stort antal ensamkommande ungdomar i Sverige avvisas till Afganistan. Landet där det smäller hela tiden. En följd av det drev som pågår mot flyktingar.
Skåne • Publicerad 12 december 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demonstration med nationalistiska förtecken.
Demonstration med nationalistiska förtecken.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Om det tycker folk olika. Det har höjts röster här och var för att visa medmänsklighet. Man har föreslagit att man skulle ge amnesti. Ordet väcker tankar. Vad är amnesti?

Googlar man på nätet hittar man denna definition: "En amnesti är ett beslut av regering eller annan civil myndighet där straff eller annan rättsverkan av brott helt bortdöms eller lindras för en kategori människor".

Annons

Alltså, är det så att dessa ungdomar har begått brott? Men vilket brott? Är det ett brott att vara flykting? Eller är det ett brott att som flykting komma till Sverige? Man undrar.

1934 avvisade Sverige ett fåtal tyska judiska läkare som sökte komma hit. 1946 hade vi baltutlämningen. 2021 blir kanske det år då avvisningen av de ensamkommande flyktingarna genomförs.Ännu en ful plump i svensk historia.

Min förhoppning är ändå att den högerextrema vågen med sitt främlingshat och sin trångsynta nationalism kommer att klinga av i framtiden.

Staffan Lingärde, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons