GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Staffan Lingärde: Om insulinpumpar och jämlikhetsnostalgi

Mimmie Björnsdotter Grönkvist skriver i YA 17 november om insulinpumpar och deras förträfflighet. Och visst har hon rätt.
Skåne • Publicerad 20 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdkonsumtion.
Vårdkonsumtion.Foto: isabell Höjman/TT

En insulinpump rätt skött och väl fungerande ökar diabetikerns möjlighet till att få en väl reglerad blodsockernivå. Med mindre risk för akuta komplikationer såsom höga och låga sockernivåer men oxå troligen en minskad risk för senkomplikationer.

Att en väl fungerande insulinpump ökar patientens livskvalitet är nog säkert.

Sen finns det en hake. Pumpen är dyr. Man kan fundera om tillverkaren har satt ett oskäligt pris på apparaten. Hur som helst; priset styrs ju av marknaden.

Idag har vi tydligen en situation där alla som vill ha en pump inte får det. Vilket väl beror på kostnaden. Landsting och regioner måste ju hålla efter på utgifterna. Lägger man mera pengar på diabetesvården måste man spara in på något annat. Om man inte vill öka skatten det vill säga och det vill man ju inte.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist är irriterad över att de som har råd inte får för egna pengar inhandla en pump. Det skulle ju inte belasta den allmänna vården, kan man tycka. Och det är naturligtvis helt riktigt. Hade det varit en sådan snabb fix hade jag hållit med.

Men det är ingen snabb fix. Apparaten ska introduceras. Patienten och hans/hennes anhöriga ska lära sig tekniken. Sedan ska det följas upp. Blir det komplikationer måste det finnas en kontakt med en diabetessköterska . Insulin och hjälpmedel ska skrivas ut fortlöpande och sockernivån ska följas regelbundet med blodprover.

Sedan är det viktigt att veta att en pump är ingen kungsväg till en bättre diabetesbehandling. En del människor klarar inte av pumpen och avbryter behandlingen.

Men. Jag tycker att i detta land borde samhället stå för kostnaden av insulinpumpar för patienter som behöver den. Det borde vi har råd med.

Men behovet borde styra detta. Inte patientens plånbok.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist raljerar över den nostalgiska jämlikhetstanken. Och visst. Jämlikhet är inget paradord idag.

Det lyfts sällan fram i den politiska debatten. Kanske vill nutidsmänniskan ha ett ojämlikt samhälle.

Men vårdinsatserna borde styras efter patienternas behov. Sjukvård bör i första hand gå till dom som mest behöver det, inte till dom som har mest råd.

Staffan Lingärde, Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.