GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Staffan Lingärde: Primärvården är inte tillräckligt utbyggd

Vården ska bli en viktig fråga i årets val. Sägs det. Och det är väl bra. De brister som finns idag bör ju rättas till.
Skåne • Publicerad 16 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tillgängligheten brister när det gäller primärvården, som inte är tillräckligt utbyggd, anser Staffan ingärde.
Tillgängligheten brister när det gäller primärvården, som inte är tillräckligt utbyggd, anser Staffan ingärde.Foto: Claudio Bresciani/TT

Buden är många nu. Sossarna vill nyanställa 3 000 i Region Skåne, Moderaterna 3500 (eller om det var tvärtom), KD vill förstatliga hela rasket.

Gilbert Tribo (L), som med åren faktiskt fått en del erfarenhet av skånsk sjukvård noterar att det kanske inte blir så lätt att finna de här 3 000–3 500 man vill anställa.

Det jag tror vanliga människor upplever som det största problemet idag är den dåliga tillgängligheten.

Vill du ha tid får du beställa på nätet eller ringa. Ringer du kommer du inte fram. Många (inte bara äldre) är inte heller så bekväma med IT-lösningar.

Oftast blir det så att man får ta sig till närmaste lasaretts akutmottagning och sitta där och vänta. Länge. Det är ändå en viss trygghet. Segnar man ned på golvet där kommer vitklädda människor rusande.

Man kan ta naturligtvis ta sig till sin vårdcentral direkt och få kalla handen där och bli hänvisad nån annanstans. ”Ring 112” till exempel.

Varför är det så? Svaret är enkelt. Primärvården fungerar inte som den ska. Den fungerar dåligt.

Och orsaken till det är att den inte är ordentligt utbyggd. Det finns för få vårdcentraler, för få distriktsläkare, för få sjuksköterskor och för få undersköterskor. För att inte tala bristen på kuratorer, psykologer, sjukgymnaster och arbetsterapeuter.

Man skulle önska att en större procentuell del av de totala sjukvårdskostnaderna lades till primärvården än vad fallet är idag.

Den norska primärvårdens andel av den totala sjukvårdskostnaden är dubbelt så stor som den svenska. Om jag är rätt informerad.

En sådan omfördelning innebär givetvis att slutenvården, lasaretten får stryka på foten. Och det svider naturligtvis om det innebär att en del småsjukhus skulle läggas ned.

I gengäld kunde en fungerande primärvård, till exempel i Simrishamn, erbjuda en öppen akutmottagning dygnet runt. Och en fungerande äldresjukvård. Det vill säga att en akutdoktor samma dag som behov uppstod kunde göra hembesök på äldreboenden. För att förhindra en onödig transport till lasarettets fullbelagda akutmottagning.

Det skulle kunna kallas en god primärvård. Som effektivt skulle avlasta sjukhusen som då kunde fokusera på de svårare sjukdomsfallen. Och i denna goda verksamhet skulle det finnas en bra grogrund för att utveckla goda arbetsmiljöer som skulle locka läkare och sköterskor till primärvården.

Staffan Lingärde, Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.