GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stefan Pettersson: Toftemar vinglar ner i högerdiket

När Lars Toftemar tror sig uttrycka vänsterradikalism kör han rakt ner i högerdiket. (”Hur kan skuldsättning av svaga vara förenligt med S-ideologi?” i YA 16 januari).
Ystad • Publicerad 18 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många får i dagarna höga elräkningar.
Många får i dagarna höga elräkningar.Foto: Sprisse Nilsson

I olika sammanhang har Socialdemokraterna föreslagit att man hittar lösningar för att lindra konsekvenserna för de ökade elkostnaderna.

I grunden beror det på att regeringen inte kunnat leverera ett elprisstöd den 1 november som man lovade.

I riksdagen föreslog Socialdemokraterna att en elakut skulle införas i väntan på att elstödet kommer på plats. Det var således inget moderat kommunalråd som kom på idén.

Socialdemokraternas idé är i sammanhanget enkel. När marknaden utsätter människor för extrema prishöjningar är det samhällets ansvar att hjälpa till att lindra effekterna.

Det finns hushåll som redan nu har det mycket tufft och som riskerar att tvingas till dyra lån eller att man helt enkelt inte kan betala räkningarna. Konsekvenserna av det kan vara att man får gå ifrån hus och hem. En sådan utveckling förordas av liberala ekonomer och av Lars Toftemar.

De förslag som lagts fram om att få uppskov på del av elkostnaderna handlar om att skjuta upp betalningen till dess att regeringens elstöd betalas ut. Återigen uttrycker sig Lars Toftemar på ett mycket märkligt sätt och ifrågasätter fattiga människors betalningsmoral.

Jag ser inget skäl till att de skulle använda elstödet till annat än att reglera uppskovet. De allra flesta inser att om man inte betalar sina kostnader för boende så är konsekvenserna oftast ödesdigra.

Att Lars Toftemars nu sällat sig till en marknadsliberal syn på ekonomin bevisar bara att han kört rakt ner i högerdiket.

Stefan Pettersson (s), vice ordförande i Ystad energi AB

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.