Annons
Insändare

Sten-Arvid Rogmar: Hela hanteringen av covid-19 är ett misslyckande

Hur gör man upphandlingen av vaccin för Covid 19 i Sverige? På kommunnivå finns mycket detaljerade regler för hur en upphandling ska utföras.
Corona • Publicerad 4 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vaccinering mot covid-19 på ett äldreboende
Vaccinering mot covid-19 på ett äldreboendeFoto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Först utser man en beställare som har bemyndigande och vetskap om vad som upphandlas. Därefter kontaktar beställaren ett antal lämpliga leverantörer.

Offerten lämnas in före utsatt tid. Offerterna kollas beträffande pris, leveranstid och kvalitet, därefter kontaktas leverantören och en beställning upprättas.

Annons

Vem är beställaren av vaccin för covid-19? Finns det inga affärsregler på denna nivå? Har man inte gjort upp ett leveransavtal?

I en beställning ingår alltid en klausul för försenad leverans, som mynnar ut i skadestånd med böter för leverantören.

I aktuellt fall verkade det som att leverantören bestämmer leveranstid i efterhand.

Är man sen med beställning i konkurrens med flera beställare får man rätta sig efter leverantören. I detta fallet verkar det så.

Inte förvånande då hela hanteringen av covid-19 är ett misslyckande. Man sätter upp delmål för vaccinering men tiden skjuts framåt, på grund av leveransförseningen. Resultatet ser vi i antalet döda (cirka 13 000).

Finns det någon som tar ansvar? Hur har man agerat och hur ser framtiden ut? Grannländerna har agerat helt annorlunda med bättre resultat.

Något svar på mina frågor förväntar jag mig inte då det gått politik i vår överlevnad.

Sten-Arvid Rogmar

Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons