GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sten Axelsson Fisk: Idag kan SD och regeringen rösta nej till en solidarisk vårdpolitik

2022 slutade dystert för sjukhuset i Ystad. Vårdteam utan sjuksköterskor införs nu på akuten som en lösning på den alltmer akuta bemanningskrisen efter att ett 30-tal sjuksköterskor har sagt upp sig. Det är hög tid för invånare i Sydöstra Skåne att gå ut på gator och torg och sätta press på politiken att tillföra vården de resurser vi behöver.
Ystad • Publicerad 25 januari 2023 • Uppdaterad 25 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystads lasarett har genomgått ett dystert 2022, enligt insändarskribenten.
Ystads lasarett har genomgått ett dystert 2022, enligt insändarskribenten.Foto: Peter Hellemarck

På kort sikt måste politiken visa sjukvårdspersonal den respekt vi förtjänar genom att tillmötesgå personalens krav på en hållbar arbetsmiljö, lönesatsningar så att regionen matchar andra arbetsgivare och avsätta tid för utbildning.

Ett hårt slag mot den skånska sjukvården med långtgående konsekvenser är den budget som högermajoriteten i Region Skåne presenterade. Genom att strunta i adekvat inflationsjustering innebär budgeten en effektiv nedskärning för vården.

Sliten vårdpersonal med vårdskulder att ta igen ska nu klara sitt uppdrag med mindre resurser.

Tidögängets budget i riksdagen innebär ytterligare nedskärningar av statliga bidrag för landets regioner. Samtidigt införs ytterligare skattelättnader för de rikaste, som redan skattar mindre än i många andra länder på sina förmögenheter. Mindre pengar till sjukvård, mer till miljardärer.

Jag tror att en stor majoritet av människor i sydost står bakom idén om att den som har störst behov av vård ska få tillgång till vård först. Ännu saknar nio av tio svenskar privat sjukförsäkring, men de flesta av oss förväntar oss vård i rimlig tid när vi blir sjuka.

Den 25 januari väntas Sverigedemokraterna och regeringen rösta ner ett förslag som skulle hindra privata vårdgivare att låta patienter med mindre vårdbehov gå före kön om de har en privat sjukförsäkring. Denna nyliberala vårdpolitik måste ersättas av en socialistisk och solidarisk vårdpolitik som kan utgå från följande krav:

1. Mer pengar till sjukvården – chockhöj skatten för den rikaste procenten – lägg pengarna på välfärden.

2. Skattepengar ska gå till vård, inte till vinster – privata aktörer med vinstmotiv snedvrider relationen mellan vårdare och patient och dränerar sjukvården på pengar – ta tillbaka sjukvård i offentlig regi.

3. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön – en effektiv löneökning och det förslag som har bäst chans att förbättra arbetsmiljön genom att personal lockas tillbaka till akutsjukvården.

Dessa krav kan rädda såväl Ystads akutmottagning som den solidariska idén om att alla ska bidra till sjukvården utifrån förmåga, men att vården ska fördelas efter behov. U

tan en bred folklig rörelse, med patientföreningars och sjukvårdsfackens stöd, kommer den tudelning av sjukvården som redan har inletts att cementeras: tillgänglig privat vård för den som kan betala men överbelastad vård med utsliten personal för majoriteten som saknar privata sjukförsäkringar.

Den offentliga sjukvården måste försvaras mot ytterligare försämringar och situationen på akuten är det mest akuta. Tillsammans kan vi rädda akutverksamheten i Sydöstra Skåne.

Sten Axelsson Fisk, läkare på lasarettet i Ystad, medlem Vänsterpartiet Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.