Insändare

Stiftelsen kan bidra till ett ishallsbygge

Ystad Artikeln publicerades
Invigningen av Åvalla isbana i Ystad lördagen den 1 november 1958. 1200 personer bevittnade en match mellan Djurgården med elva landslagsmän, däribland Sven Tumba, Roland Stoltz och Lasse Björn, och ett Skånelag.
Foto: YA-arkivet
Invigningen av Åvalla isbana i Ystad lördagen den 1 november 1958. 1200 personer bevittnade en match mellan Djurgården med elva landslagsmän, däribland Sven Tumba, Roland Stoltz och Lasse Björn, och ett Skånelag.

I Ystads Allehanda, lördag 28 september 2019 fanns en annons om att söka stipendier ur Karl-Erik Larssons och Elsa Svenssons stiftelse, för ungdomar födda 1993-2003, bosatta i Ystads kommun, inom kultur och idrott.

Men det nämns inte att man också kan ansöka om hela kapitalet i denna stiftelse som ett bidrag till ett ishallsbygge i Ystad eller som ett driftsbidrag till en sådan. Inte heller i länsstyrelsens stiftelsedatabas under stiftelsens ändamål nämns detta.

Varför undanhålls denna information? Den som letar efter stiftelsens ändamål hittar inte alla fakta.

Vid det misslyckade permutationsförsöket av ishallsstiftelsen år 2013 var det just denna mening i Karl-Erik Larssons och Elsa Svenssons stiftelse, att kapitalet också går att ansöka om till ett ishallsbygge i Ystad, som var ett av argumenten i permutationsansökan. Denna ansökan innebar att man ville slå samman stiftelserna till en stiftelse under namnet Karl-Erik Larssons och Elsa Svenssons stiftelse. Ishallsstiftelsen skulle alltså helt försvinna.

Tack och lov avslog Kammarkollegiet denna ansökan år 2014. Ishallsstiftelsen lever kvar med samma ändamål som tidigare att bidraga till ett ishallsbygge i Ystad.

Kammarkollegiet konstaterade då också att det fanns icke giltiga handlingar (senare ändringar) i ishallsstiftelsen, en stiftelse där ordföranden enligt stadgarna skall vara Kommunstyrelsens ordförande eller den denne utser.

Vem är ordförande i ishallsstiftelsen idag och på vilket kommunstyrelsemöte har detta behandlats?

Det är nog hög tid att styrelserna nu börjar jobba lite aktivt för att hjälpa till med att Ystad får en ny ishall på plats. Kanske börja bearbeta näringslivet? Detta är vad ungdomarna i Ystad högst önskar sig, en ny ishall.

Ystads kommun tycks inte alls vara intresserad av detta, men man borde nog vara det. Man tycks vara helt nöjd med den nya arenan, där Ystads simsällskap inte fick någon50-meters bassäng, ej heller någon läktare, men handbollen den fick vad den önskade, en ren elitanläggning och de som önskade en ishall, de fick ingenting.

Ystad behöver något mer under vintersäsongen, man behöver en ny ishall för alla som gillar sporter som utövas på is.

Conny Jönsson

Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.