GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stig Olsson: Demokrati bygger på samtal

I ett demokratiskt samhälle ska varje medborgare ha rätt och möjlighet göra sig hörd för att kunna utforma sitt liv efter sina egna behov och tankar, tillsammans med andra som har samma rätt. För detta behövs samtal.
Skåne • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demokrati bygger på samtal
Demokrati bygger på samtalFoto: Mårten Svemark

Samtalet måste vara ärligt och generöst för att nå fram med ett budskap utan att bli missförstått eller förvanskat.

När man blir många kan alla inte samtala med varandra, utan för att uppnå sina mål, måste budskapen samordnas. Detta görs genom att ombud som medborgaren utser genom allmänna val ska ta över och förvalta budskapen i den anda de framförts.

Emelie Olofsson: "Demokrati"
Emelie Olofsson: "Demokrati"

För att detta ska fungera måste förtroendet mellan parterna vara stort och vila på en respektfull, stabil grund, som då utgör underlaget för demokratins fortlevnad och utveckling.

Förtroendet är helt beroende av öppenhet, att väljare – ombud värderar varandra lika, arbetar mot ett gemensamt mål, och samtidigt värnar om demokratin.

Man uppnår nödvändig samhörighet bäst genom utbyte av tankar och ord genom att prata ihop sig i ett konstruktivt samtal. Förtroendet mellan ombuden måste bygga på samma regler som för ett gott samtal.

Ombuden tror sig vara smarta när de inte svarar rakt på frågor, slingrar sig och framför floskler, undanglidningar och annat intetsägande material och därmed gör de en enorm skada på kärnan i det demokratiska systemet.

Frågan och svaret är det material som utgör grunden för att kunna skapa en bild av hur vi vill ha det.

Hur ska vi lära känna varandra om vi inte är ärliga och tydliga och vill att den andre ska förstå och veta?

Möjligheten att föra en analyserande och konstruktiv allmän debatt på en normal nivå är idag nästan obefintlig. En debattör kan ju både visa respekt och vilja att förstå motparten utan att därför nödvändigtvis instämma i åsikt.

Samtalet, vårt redskap för att granska olika frågor och finna svar till underlag för nödvändiga ställningstaganden, har urholkats och detta har gett upphov till stora spänningar mellan olika grupper i samhället. Det pågår ett ordkrig i stället för samtal.

Stig Olsson, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.