Annons
Insändare

Stig Siljedal: Jordfelsbrytare borde vara obligatorisk även i obebodda gatuhus

Med jämna mellanrum kan man läsa om bränder som orsakat enorma skador och ibland har byggnader av mycket stort ekonomiskt och kulturellt värde gått till spillo.
Ystad • Publicerad 13 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lilla Västergatan i Ystad. Många av gatuhusen i stan står obebodda vintertid, och det kan vara en säkerhetsrisk för grannar, menar Stig Siljedal. Just de här husen har inget direkt samband med artikeln.Foto: Bass Nilsson

I Ystad finns ett stort antal mycket gamla gatuhus som endast bebos under sommarhalvåret och med elektriska ledningar som ibland är lika gamla som huset.

Det kan tyckas att brandrisken är obetydlig i hus som är kalla och obebodda.

Annons

I ett närliggande fall upptäcktes det att det rök ur en skorsten trots att huset inte var bebott under vinterhalvåret. Det visade sig att en pyrande brand under köksgolvet hade fyllt det stora tvåvåningshuset med tät, tjärbemängd rök.

Man bedömde att processen kunde ha varit igång i veckor och att huset kunde ha övertänts vilken minut som helst. En mus hade knaprat sig igenom isoleringen på inkommande el och orsakat kortslutning. Huset räddades men alla inventarier förstördes.

Av detta kan man lära att rökvarnare inte bara bör finnas för den egna säkerheten utan även för samhällets säkerhet.

Många åretruntboende här i Ystad har ett mestadels obebott gatuhus på andra sidan väggen - kanske utan brandvarnare och utan jordfelsbrytare.

Ett problem är att dessa fastighetsägare inte har något incitament att minimera brandrisken - i dessa hus finns inga familjeklenoder eller dyrbar konst. Därför måste tvångsmedel till.

Ett mycket befogat krav är naturligtvis att alla hus ska vara försedda med brandvarnare på varje våningsplan och ytterligare en "pyromanbrandvarnare" innanför brevinkastet där sådant finnes.

Alla moderna bostäder har numera jordfelsbrytare som på ett ögonblick kopplar ifrån strömmen när fel uppstår. Det är absurt att jordfelsbrytare och brandvarnare inte är obligatoriska framförallt i gamla hus där de är än mer motiverade än i nyproducerade bostäder.

Brandskyddskontroll genomförs med jämna mellanrum av sotare. I samband med detta skulle jordfelsbrytare och brandvarnare enkelt kunna kontrolleras.

Stig Siljedahl, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons