GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sture Antonsson: Jag bor nära provtagningsplatsen men utan bil måste jag ta bussen till Kristianstad för att testa mig

Jag hade känt mig krasslig några dagar så jag tänkte att jag skulle göra ett covidtest för att vara säker på att inte smitta min omgivning.
Simrishamn • Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad 12 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bil är ett måste om man vill covidtesta sig på den mobila provtagningsplatsen i Simrishamn. Han man ingen bil får man ta bussen till Kristianstad trots att man bor intill.
Bil är ett måste om man vill covidtesta sig på den mobila provtagningsplatsen i Simrishamn. Han man ingen bil får man ta bussen till Kristianstad trots att man bor intill.Foto: Malin Palm

Jag gick in på 1177 för att boka tid på den mobila provtagningsplatsen i Simrishamn.

Jag läste förstås de inledande instruktionerna, bland andra:”Så testar du dig på en provtagningsplats”. Där kunde jag läsa följande:”Du tar dig till provtagningsplatsen på egen hand, antingen i egen bil, på cykel eller gående”.

Eftersom jag bor några hundra meter från Korsavad cyklade jag till provtagningsplatsen. En person kom ut ur husvagnen och följande samtal utspann sig:

– Kan jag hjälpa dig med något?

– Jag har beställt tid för provtagning om fem minuter men jag fick aldrig någon bekräftelse, gör det något?

– Det krånglar ibland. Var har du din bil?

– Jag cyklar.

– Du kan bara testa dig här om du kommer i bil

– Hur gör jag då?

– Du får cykla hem och hämta din bil

– Jag har ingen bil

– Då får du ta dig till Kristianstad

(Med buss får man väl tänka sig att det finns en risk att smitta några passagerare)

– Tiden är ju om 5 minuter, kan du inte bara stryka den så att någon annan kan utnyttja den?

– Nej, du måste själv avboka.

Man vill ju göra allting rätt så jag cyklade hem för att avboka den tid som redan var passerad. Gick in på 1177 och letade upp ”Avboka eller omboka ett test” och läser följande: ”Avboka tiden på provtagningsplatsen”. Ridå.

Utgår regionledningen från att alla Simrishamnsbor har bil? Är det inte allmänt rekommendabelt att vi av miljöskäl borde köra bil mindre?

Tycker styret i Region Skåne att man har gjort det lätt för medborgarna att testa sig? Jag kan inte se någon skillnad på om jag tar provet sittande i en bil eller på en cykel eller rent av står rakt upp och ner på gatan och gör det.

Folkhälsomyndigheten rekommenderade regionerna i november att starta med storskalig testning från sex år och uppåt. Ska 17-årige Emil be pappa eller mamma ta sig ledigt från jobbet och köra dit honom? Kommer hemtjänsten att skjutsa 85-åriga Elsa till Korsavad?

Själv tyckte jag den klokaste åtgärden var att åka hem och isolera mig några dagar till.

Sture Antonsson, Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.