Insändare

Sture Antonsson: SD agerar tvärt emot världens samlade vetenskap

Patrik Ohlsson (”Bäst om kollektivtrafiken bär sina egna kostnader” i YA 4 februari) undviker budskapet i min insändare 2 mars ”Borgerliga regionpolitiker straffar dem som väljer bort bilen”.
Klimat • Publicerad 7 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilar i kö.
Bilar i kö.Foto: Magnus Andersson/TT

Det är hedrande att en ansvarig politiker försöker försvara sitt beslut, men tyvärr så undviker Patrik Ohlsson, i sitt mångordiga genmäle på min insändare 2 mars, nogsamt att bemöta budskapet i min insändare. Därför vill jag förtydliga den i tre punkter:

1. Vi närmar oss en klimatkatastrof

2. För att begränsa den globala upphettningen måste vi bland annat styra över det privata resandet med bil mot kollektivtrafik

3. Att som de borgerliga politikerna med stöd av SD höja biljettpriserna motverkar detta och straffar dem som väljer bort bilen.

Tysklands regering har förstått vad den borgerliga regionledningen i Skåneinte vill förstå när man nu inför ett månadskort för endast 49 euro som gäller all lokal- och regionaltrafik i hela Tyskland. Stockholms lokaltrafik kommer nu att inleda ett försök ned spärrfri T-bana för att öka resandet.

Men kollektivtrafiken är inte bara en klimatfråga utan även en rättvise- och frihetsfråga.

Låga biljettpriser ger frihet åt unga att kunna röra sig som de vill och gynnar dem med minst plånbok. Kollektiva lösningar har alltid gynnat dem med sämst ekonomi, det var grundtanken i det svenska välfärdsbygget.

Patrik Ohlsson representerar ett parti som tvärt emot världens samlade vetenskap, förnekar att det finns klimatförändringar orsakade av människan eller för att citera hans partiledare:”Det finns inga klimatförändringar, bara olika väder”.

Då är det lätt att säga att kollektivtrafiken i större utsträckning ska bära sina egna kostnader, men vilka ska bära de ofattbara kostnader som klimatförändringarna redan nu åsamkar människan?

Sture Antonsson ,Vänsterpartist Simrishamn