unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sven-Åke Strandberg (Kv, Skurup): Styret förstår inte grundregler i ekonomi

Det nya moderatledda unga styret i Skurup bestående av Johan Bolinder, Åsa Ekblad och Nicklas Olsson, gick hårt ut med ett snabbt förändringsarbete.
Skurups kommun.
Skurups kommun.
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Snabba beslut om nybyggnation, utbyggnad av va-nätet och besparingsåtgärder i samtliga verksamheter.

Man glömde den viktigaste planeringen, nämligen att se till så det fanns ekonomiska medel att finansiera alla satsningarna med, utan körde kommunens ekonomi i botten och skapade en likviditetskris av sällan skådat slag.

För att bland annat rädda kommunens anställdas löner för april månad och framåt tvingades oppositionsblocket, S-KV-MP-V-L samt SD att stödja en upplåning av 50 miljoner kronor.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Det måste vara ett rekord att köra likviditeten i botten så snabbt, cirka 15 månader, efter att det rödgröna blocket under sina fyra år vid makten gjort ett överskott på 60 miljoner samt reglerat tidigare borgerliga underskott.

Hade det nya styret kunnat grundreglerna i ekonomi, hade man upptäckt och förstått vad som höll på att hända, en likviditetsplanering som används inom företagande och är en av grundreglerna hade förhindrat detta, det går inte att enbart skylla på kommunens tjänstemän, här har faktiskt styret ett stort ansvar eftersom de driver på kostnadsdrivande investeringar utan att tänka på att dessa måste vara finansierade.

Jag måste säga, jag är inte förvånad över det inträffade, trotts att vi inte har insyn i vad som sker i kommunhuset utan sitter på åhörarbänken har vi anat hur detta skulle sluta, signalerna har varit tydliga för alla som kan ekonomi.

Skurups kommun har en politisk styrd organisation, tjänstemännen utför vad politikerna ålägger dem, då är det också den politiska ledningen som är ytterst ansvarig och det ansvaret tog det tidigare styret S-KV-MP-V trotts att vi hade sämre förutsättningar än det nya moderat ledda styret fick och nu ser vi resultaten av deras vallöften, som inte innehöll att skapa den här likviditetskrisen.

Sven-Åke Strandberg

Kommunens väl, Skurup