Annons
Insändare

Sven Persson: Längsta kön till äldreboende – risken ökar för miljonböter

Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Det har reserverats 1,7 miljoner kronor i Ystads kommun för viten som kan dömas ut när äldre och funktionshindrade inte får boenden som de har fått rätt till.
Ystad • Publicerad 11 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ljuskällan byggs ut och fler platser skapas i äldrevården. Men kön är ännu längre och Ystad riskerar miljonböter, spår Sven Persson
Ljuskällan byggs ut och fler platser skapas i äldrevården. Men kön är ännu längre och Ystad riskerar miljonböter, spår Sven PerssonFoto: Mark Hanlon

Det kom ett förslag att man kunde använda den del av Räfsan i Glemmingebro som var avstängd och det skulle kosta 1,9 miljoner att ställa i ordning 19 boende till de som är i behov av detta. Det är något dyrare än vad inventeringen i Sandskogen kostar, vilket de flesta nu förstår är humbug från kommunalrådet Paula Nilsson (M).

Kommunen hade då sluppit stora delar av vitet och det hade funnits boende i en trevlig miljö med tillagningskök. Jag förstår inte vad treklövern har emot Räfsan och de som är i starkt behov av dessa boende, de är inga sämre människor, de har varit med och byggt välfärden och är väl värda denna hjälp de har rätt till.

Annons

Men denna fantastiska idé röstades ner av treklövern. Det är tydligen bättre att slänga ut pengar på vitesbelopp.

Hushålla med pengar och få ordning på ekonomin som det lovades kräver att man gör saker som är ekonomiskt hållbara för framtiden och det har inte treklövern visat, för vi hade inte behövt vara där vi är nu om sunt förnuft hade gått före prestige.

Det är hemskt att man ser de äldre som en belastning och kostnad, vi har allt att tacka dessa människor för, det är rent vidrigt när man tänker på det, att de ska belönas i livets slutskede på detta vis, när möjlighet fanns till något bra.

I samhällsbyggnadsnämnden behöver det städas ut både ordförande och vice efter vad de ställt till det för att skydda dessa marktjuvar. Det har kostat fantasisummor för att mörka i påhittade utredningar, då är det inte rätt att våra äldre och sjuka behandlas så här.

Jag hoppas Stefan Engdahl tar platsen som ordförande för han behövs där.

Nu får vi hoppas att Sverigedemokraterna i Ystad håller vad de lovade och gick till val med – att stoppa nybyggnad på åkermark. Eller det blir en ”tumme” där med precis som på riksnivå ”vi sänker 10 kronor på pump” vilken besvikelse för väljarna när det i verkligheten blev 41 öre.

Den enda som är bra är liberalen som förklarade ”först ljuger man sig till valseger – sedan gör man något helt annat efter valet” – det borde vi alla fattat att det skulle bli så.

Men detta handlar om Sverigedemokraterna i Ystad och de kommer hålla sitt vallöfte. De kan inte tillåta treklövern köra över dem totalt som de gjort tidigare.

Sven Persson Lund/Nybrostrand

Annons
Annons
Annons
Annons