Annons
Insändare

Sven Ternov och Lucas Lennartsson (V): Coronarestriktionerna har blivit en klassfråga

Coronarestriktionerna har blivit en klassfråga som så många andra. Vi vet vem som drabbas hårdast av att arbete försvinner, vilka grupper som inte kan jobba hemifrån, vem som trots all måste ta kollektivtrafiken etcetera. Det är arbetarklassen.
Skåne • Publicerad 4 mars 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lärarstudent deltar i gruppsamtal online vid distansundervisning i ämnet bild.
Lärarstudent deltar i gruppsamtal online vid distansundervisning i ämnet bild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Undersköterskan måste ta sig till sitt jobb, vaktmästaren och byggnadsarbetaren har svårt att jobba hemifrån.

Vi ser också vilka elever som har svårast att plugga på distans, självklart de som saknar internet, delar rum med flera syskon, inte har bra mat hemma etcetera. Det är återigen barnen till vanligt folk.

Annons

Restriktionerna tvingar många att stanna hemma, sluta träna, ha hemundervisning och att inte kunna träffa nära och kära.

Men vilka drabbas inte lika hårt, de som har råd att åka och shoppa eller åka på skidsemester på sportloven? Det drabbar inte de ungdomar som bor i stora villor med föräldrar hemma som hjälper till med maten och plugget.

Vi måste fundera på om det är sunt att våra elever inte ska kunna gå i skolan eller gå och träna – bara för att medelklassen ska kunna resa och ytterligare sprida smitta?

Ska undersköterskan jobbare ytterligare övertid bara för att det är roligt att åka och shoppa?

Varför är vi så rädda att sätta restriktioner för icke nödvändiga saker, bara för att det är den rikare delen av befolkningen som drabbas hårdast av dessa?

Det är dags att sluta ta panikartade beslut. Öppna bibliotek med sina studierum, öppna gymmet och träningsanläggningar igen – självklart under kontrollerade former. Det finns regler för besöksantal.

Bryt isoleringen för våra färdigvaccinerade äldre och låt dem komma och äta på våra restauranger.

Sven Ternov, läkare

Lucas Lennartsson, lärare

Vänsterpartiet Sjöbo

Annons
Annons
Annons
Annons