unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sverige allt djupare insyltat i Nato

Sveriges samarbete med försvarsalliansen Nato går allt djupare. Varje år hålls flera stora militära övningar med Natoländer på svensk mark och i svenskt vatten.
Nato-flaggan vajar tillsammans med svenska flaggan utanför utrikesdepartementet med anledning av Javier Solanas besök i Sverige som generalsekreterare för NATO .
Nato-flaggan vajar tillsammans med svenska flaggan utanför utrikesdepartementet med anledning av Javier Solanas besök i Sverige som generalsekreterare för NATO .
Foto: HANS T DAHLSKOG
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nyss var det den USA-ledda övningen Baltops och nästa år väntar den allra största militära övningen hittills - Aurora 20 – en övning som kommer att sträcka sig över hela Sverige. Armén, marinen, flygvapnet, regionala staber samt militära förband från flera andra (Nato-) länder ska delta.

Sedan Sverige undertecknade Värdlandsavtalet 2015 har Nato kommit närmare och närmare. I dag deltar svenska representanter i uppskattningsvis närmare 200 olika kommittéer och underkommittéer inom Nato. För ett par år sedan, 2017, skrev Sverige under det militära permanenta EU-samarbetet Pesco, som smögs in och antogs i Riksdagen, i princip utan någon som helst tillsyn.

Samma år, 2017, gick Sverige med i den brittiskledda elitstyrkan JEF (Joint Expeditionary Force) som vid behov (?) ska kunna sättas in självständigt eller inom ramen för en FN-, Nato- eller EU-insats.

Kanske ska Sverige (Saab) vara med om att ta fram Storbritanniens hypermoderna stridsflygplan Tempest. Detta påstår The Times men försvarsministerns pressekreterare tillbakavisar påståendet. Tiden lär visa hur trovärdigt det är. Och den 1 juli placerades luftvärnsrobotarna ut på Gotland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Hur kan någon se på detta som annat än upprustning? Hur kan vi inte vara oroliga när vi vet att amerikanska och engelska kärnvapen är utplacerade på baser runt om i hela Europa? När mer än 80 procent av svenskarna säger nej tillkärnvapen, hur kan Sverige inte skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud?

Den 6 augusti är det 74 år sedan atombomber, på order av USAs president Harry S Truman, detonerade över Hiroshima. Världen har sagt ”aldrig mer”. Men med en så oberäknelig president som Trump vid Natos roder; hur kan man inte vara orolig?

Jea Jonsson

Kvinnor för fred Skåne

Läs mer

Det är byggnaderna runt sockersilon som ska rivas. Tackel & tågs byggnader är privatägda och kommunen hoppas att de blir en del av den framtida Hamnstaden.

Ystad

Rivning för Hamnstaden skjuts upp: ”Vi vet inte när vi har pengar”

Coronapandemin har stoppat arbetet.

Salmonella Choleraresuis är en typ av salmonella som inte har funnits i Sverige på 40 år. Nu inleds en intensiv smittspårning.

Sjöbo

Ovanlig salmonella på gård: ”Kan vara ett allvarligt hot mot grisnäringen”

Intensiv smittspårning inleds efter upptäckten av ovanlig salmonella på gården i Sjöbotrakten.

Länsstyrelsen: Nej till bygge – svensk livsmedelsförsörjning väger tyngre

Simrishamn

Länsstyrelsen: Nej till bygge – svensk livsmedelsförsörjning väger tyngre

Länsstyrelsen: Även små jordbruksmarker är riksintressen.

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Simrishamn

Storbråk: Polis ryckte ut till tumult på stan

Flera personer i bråk.

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Coronaviruset

Regionrådet: ”Åk inte till Danmark!”

Han hoppas även att danskarna stannar hemma.

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Trafik

Polisens satsning mot fortkörare: Här åkte flest fast

Genomförde trafikkontroller på flera håll.