GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverker Meyer: Gårdsförsäljning – Ja, till lokalförsäljning av vin och öl

I Ystads kommun med omnejd finns flera framgångsrika producenter av alkoholhaltiga drycker som säljs genom Systembolaget. Genom det gynnsamma klimatet har till exempel intresset att förädla Solarisdruvan till spännande vita viner ökat. Intresset ökar även för mikrobryggerier och för framställning av cider.
Ystad • Publicerad 27 juli 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I hyllan innanför dörren står experimentsatserna bröderna testat sig igenom på väg till det slutgiltiga receptet.
I hyllan innanför dörren står experimentsatserna bröderna testat sig igenom på väg till det slutgiltiga receptet.

Vår skånska mylla med landets bördigaste jordar, lång odlingssäsong, gynnsamt klimat gör att vi räknas till nationens kornbod. Men än så länge har vi inte nått epitetet ”Sveriges Moseldal”, som är vida känt för sina vinodlingar.

Turister från när och fjärran vallfärdar till våra trakter, de kommer till vårt paradis för dess sköna natur, milslånga stränder, rika kulturutbud och för dess mat och dryck. Det är nu hög tid att på riktigt levandegöra vår landsbygd, där gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ingår som en självklar del. Det är sann moderat politik.

Producenter av alkoholhaltiga drycker på landsbygden behöver stöd i sin marknadsföring genom möjligheten att sälja direkt till kund. På så sätt kan ett ökat företagande skapas, vilket ger en levande och utvecklande landsbygd.

Genom att skapa förutsättningar för att lokalt både kunna köpa närodlad mat och dryck skapar vi en fantastisk möjlighet för matkulturen att blomstra och utvecklas. Från jord till bord i närområdet skapar synergieffekter för matkulturen, lokala varumärken, och attraktionskraften för vårt närområde.

I sydöstra Skåne finns en unik mångfald av kulturarbetare. Konstrundan, skulpturparker, kulturhus, gallerier och öppna ateljéer är några exempel på attraktiva besöksupplevelser i regionen, vars potential i samverkan med näringar kopplade till gårdsförsäljning kan skapa enorma mervärden för hela regionen.

I konstnärens öga kallas ofta Österlen för Sveriges Provence för det vackra och unika ljuset som naturen återspeglar. Med gårdsförsäljning av alkohol kan vi verkligen utveckla vårt område på alla plan att på riktigt efterliknas det mytomspunna Provence.

Som moderat vill jag ge de bästa förutsättningarna för de entreprenörer och visionärer som vill utveckla vår landsbygd. Därför är gårdsförsäljning självklar i mina ögon. En röst på Moderaterna är en röst för en utvecklad matkultur.

Sverker Meyer, Moderata samlingspartiet Ystad.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.