Insändare

Thomas Hansson (MP): Snart har vi en modern och hållbar minerallagstiftning

Skåne

Människor och miljö måste gå före rätten att exploatera det skånska landskapet. Nu kan vi, med Miljöpartiet i regeringen, vara ett steg närmare en modern och hållbar minerallagstiftning.

En framtida gruvbrytning i alunskiffret på Österlen och utanför Hörby skulle innebära stora risker. Vattendrag, grundvattnet och stora markområden riskerar att förgiftas av både tungmetaller och radioaktiva ämnen.

Det är hög tid att planerna på dagbrott för utvinning av vanadin på Österlen och utanför Hörby stoppas. Skulle det bli verklighet med gruvor skulle det ha en enorm påverkan på naturen och landskapet.

Därför säger vi äntligen. Nu, när regeringen tillsatt en utredning för att ”förutsättningslöst analysera hur regelverket för utvinning av metaller och mineraler från alunskiffer kan skärpas och lämna författningsförslag för detta". Utredningen ska vara klar 1 december i år.

Förespråkarna för gruvbrytningen på Österlen och utanför Hörby lyfter att alunskiffern ofta innehåller omställningsmineraler. Olika mineraler som kan vara viktiga för klimatomställningen.

Emellertid finns det en stor potential i att utvinna mineraler ur gruvavfall och elektronikavfall. Potential som inte riskerar att förgifta grundvattnet och förstöra natur och bördig jordbruksmark.

Nyligen fick batteritillverkaren Northvolt 159 miljoner kronor ur regeringens satsning Klimatklivet till en ny anläggning för återvinning av batterier från elbilar. Det blir den första anläggningen av sitt slag i Europa och minskar behovet av nya gruvor.

Ett annat exempel är att LKAB investerar i projekt för att utvinna omställningsmineraler ur gruvavfall.

Mineralnäringen har funnits mycket länge i Sverige, men nu måste vi blicka framåt.

Mineralnäringen måste byggas på en långsiktig hushållning med våra gemensamma mineraltillgångar. Hänsyn till miljön och människor ska väga tyngre än kortsiktiga exploateringsintressen.

Miljöpartiet kämpar för att ge människorna, naturen och vattnet en röst i mineralfrågorna. I flera frågor på området har vi på nationell nivå bockat av punkt efter punkt.

Vi har förbjudit uranutvinning. Vi har slagit fast att borrning efter olja och kol ska förbjudas. Vi har kämpat hårt för att skärpningen av brytning i alunskiffer skulle bli en del av Januariavtalet.

Från skånskt håll driver vi i Miljöpartiet på för att den efterlängtade skärpningen blir så skarp som möjligt.

Thomas Hansson

Talesperson för Miljöpartiet de gröna i Skåne i gruvfrågor

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.