GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Thomas Klementsson: Intressant förslag med värnplikt som kan främja integrationen

Hodder Stjernswärd redovisade i sitt inägg en mycket intressant aspekt på värnplikten, nämligen att främja integrationen.
Skåne • Publicerad 23 juli 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
GMU utbildning i Eksjö på Göta ingenjörregemente.
GMU utbildning i Eksjö på Göta ingenjörregemente.
Foto: Anders Johansson

Jag tror att det är en mycket relevant och högst aktuell fråga som också kan kopplas till utanförskap, gängbildning och kriminalitet. Där är värnplikten och försvarsmakten ett instrument som borde utnyttjas på ett bättre sätt som ger övergripande resultat.

Värnplikten kan naturligtvis ses rent utifrån ett försvarsperspektiv men även utifrån en allmän medborgar- och samhällsnytta. Värnplikten ger inte bara en utbildningseffekt, som även nämns i insändaren, utan även en socilaliseringseffekt som inte ska underskattas.

Värnplikt tar inte hänsyn till social, ekonomisk eller etnisk bakgrund utan alla behandlas efter egen förmåga. Man respekteras efter sina kunskaper och färdigheter vilket skulle gynna de individer som kanske mobbats och haft svårigheter med integration och skola vilket lett till ett närmande till kriminella gäng.

Man splittrar under ett antal månader även de osunda gängbildningarna.

Det skulle också ge möjligheter att fånga upp individer som har svårigheter och problem och är på glid in i en kriminell värld. Struktur, ansvar, normer och rutiner som finns inom försvaret ger stabilitet för den enskilde.

Att genomföra värnplikten i en miljö där både pojkar och flickor möts på lika villkor och där alla behandlas lika fostrar goda och ansvarskännande medborgare.

Med den personkännedom som de militära ledarna får om den enskilde under ett utbildningsår har de stora möjligheter att upptäcka problem och coacha.

Dessutom skulle, om lämplighet och intresse finns, det skapas olika och nya yrkeskarriärer som den enskilde aldrig hade tänkt sig.

Alltså – ett bra förslag för den enskilde och för samhället.

Thomas Klementsson, Östra Herrestad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.