1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Thomas Leandersson: Är hoppet ute för Välabadet?

I dagarna ska byken tvättas och Välabadets framtid avgöras i kommunala beslut.
Välabadet ska läggas ner genom att fastigheten säljs, anser förvaltningen. Att renovera upp friluftsbadet uppskattas gå loss på 4,9 miljoner kronor.
Foto: Mark Hanlon

Under en lång tid av år har kommunen medvetet underlåtit att underhålla byggnaderna och låtit bli utföra uppgraderingar av maskineriet och anläggning för att klara dagens standard.

Det har det talats om att bygga ett utebad i anslutning till inomhusbadet som renoverades för några år sedan för cicka 70 miljoner, dock "missade" man uppgraderingen av maskineriet för att klara ett sådan tillbygge – typiskt Tomelilla kommun.

Enligt den så kallade utredning som kommunen själv utfört förordas en försäljning av badet samt att Eljarödsbadet överlåts till annan utförare (till exempel förening). Samtidigt föreligger ett renoveringsbehov på detta bad med tre miljoner.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Denna kostnad kommer säkert som ett brev på posten då driften enligt förslag ska övertas av annan utövare och kraven på kvalitet ställs i förhållande till till exempel Smedstorpsbadet.

Motsvarande renoveringsbehov för Välabadet ligger på 4,9 miljoner, vilket får anses som små pengar i jämförelse med storleken på anläggningen, läget och campingen lämplig för husbilar, om marknadsföringen sköts på proffsigt sätt.

Ett ännu värre öde vore om man sålde badet, ännu en grön oas försvann från Tomelilla och man byggde ett högt hyreshus på platsen som ett tidigare kommunalråd föreslagit.

I hur många kommuner har man ett sådant centralt beläget utomhusbad med campinganläggning 500 meter från centrum som i Tomelilla. Med rätt marknadsföring skulle det kunna blivit ett bra dragplåster för turismen i Tomelilla.

Men turism skal man inte syssla med i Tomelilla. Här har frågan blivit intefråga. Vi ligger trots allt på Österlen med turistmagnaterna Ystad och Simrishamn och borde kunna dra nytta av dem i marknadsföringen.

För en tid sen läste vi att Tomelilla IF fått överta och driva minigolfen i Tomelilla. Ett lovvärt initiativ.

Renovera Välabadet så det uppfyller dagens krav på utbad för Tomelillaborna och låt även TIF ta över driften av Välabadet, för Tomelillas bästa.

Thomas Leandersson

Tomelilla

Läs mer

Ystad

Misshandel: Slog kvinna i ansiktet – för att hon inte hade cigaretter

Oprovocerade misshandeln skedde när kvinnan var ute med hunden.

Ystad

Ombyggnad: Färre p-platser oroar

Parkering byggs om.

Skurup

Skurup: Företagare slår tillbaka: ”Vill plocka politiska poäng”

Företagare känner sig påhoppad med anklagelser om barnarbete

Fotboll

Sjöbo vann med tennissiffror: ”Bränner ändå åtta-tio frilägen”

Sjöbo besegrade FC Hessleholm med 6–0.

Nyheter

Kostnaderna för åskskador slår rekord i år – så här skyddar du dig

Det varma vädret innebär större risk för åskväder, som i sin tur kan föra med sig skador på fastighet och hemelektronik.

Guide

Här hittar du den bästa glassen

Hemlagad glass serveras på många ställen i sydöst!