GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Thony Blomgren: Tragikomiskt när kommunisten har synpunkter på SD:s historia

Replik till Figge Bergquists inlägg i YA 17 september ”En liten historielektion om Sverigedemokraternas förflutna”.
Tomelilla • Publicerad 20 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och  partisekreterare Richard Jomshof
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard JomshofFoto: Henrik Montgomery/TT

Det är rent av parodiskt när vänsterpartisten, tillika kommunisten, Figge Bergquist kvicknar till och har synpunkter på andra partiers historia. Det kanske allra mest tragikomiska i sammanhanget är att han inte själv inser sin egen paradox.

Så här är det. Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) tog bort ordet, inget annat, ”Kommunisterna” ur sitt namn och blev således Vänsterpartiet så sent som 1990. Det är kort tid politiskt.

I juni 2015 besökte just Figge Bergquist himself den hårdföra kommunistdiktaturen och diktatorn Castros Kuba för ”härliga revolutionära dagar” enligt honom själv. Det är väldigt kort tid politiskt.

Vänsterpartiets och Figge Bergqvists partiledare, Nooshi Dadgostar, vägrar att förkasta sitt ungdomsförbunds principprogram, i vilket de lyfter fram såväl marxism som kommunism, senast det skedde var i SVT 30 augusti i år. Det är oerhört kort tid politiskt.

I detta nu manifesterar och höjer Vänsterpartiets och Figge Bergqvists eget ungdomsförbund, Ung vänster, såväl kommunismen som marxismen. Kortare skede än realtid går inte att uppbringa, i synnerhet inte politiskt.

Vänsterpartiet står idag för, eller i vart fall tar inte avstånd från kommunismen, den i särklass mest avskyvärda och mest totalitära ideologi som funnits och dessvärre alltjämt finns.

Kommunismen har tagit åtminstone 100 miljoner människors liv – bland annat. Det finns en uppsjö av andra vidrigheter som gjorts i kommunismens namn, vilket partiet som Figge Bergqvist företräder inte tar avstånd från. Detta riktigt obehagliga faktum gör att det inte känns särskilt parodiskt eller ens tragikomiskt längre.

Men det finns hopp och tillförsikt. Vänsterpartiet fick lyckligtvis avsevärt färre röster i årets val, till skillnad från Sverigedemokraterna, vilket även skolvalet visar – känn förtröstan.

Avslutningsvis ett aktuellt dokumentärt boktips till Figge Bergquist och hans gelikar ”Flykten från Nordkorea”,

Detta genmäle utgör min slutreplik.

Thony Blomgren (SD), Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.