Tomas Ahlstedt: Har Ystads kommun råd att stänga ner eller spara in på Marietorps naturskola?

De senaste dagarna har vi kunnat läsa i YA om kommunens sparplaner där bland annat Marietorps naturskola nämns som en verksamhet där ett antal hundratusen kronor om året skulle kunna sparas in.
Ystad • Publicerad 27 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pausad undervisning efter sommaren vid Marietorps naturskola föreslås i den nya kultur- och fritidsnämnden. Socialdemokraterna motsätter sig besparingen som beräknas ge 800 000 kronor.
Pausad undervisning efter sommaren vid Marietorps naturskola föreslås i den nya kultur- och fritidsnämnden. Socialdemokraterna motsätter sig besparingen som beräknas ge 800 000 kronor.Foto: Helena Wennström

YA har också nyligen presenterat andra artiklar värda att reflektera över:

Torsdag 19 januari: Gangsterattityd och kränkningar bland unga oroar polisen.

Fältgruppen och polisen diskuterar sin oro över klimatet bland unga i Ystad. Beteendet liknar, menar han, filmer, datorspel, och TV-program, från paktande i familjeunderhållning på bästa sändningstid till ocensurerade gangsterfilmer på internet där gäng styr, har makt och status. (Patric Nihlén, polis i sydöstra Skåne).

Lördag 21 januari: Tung miljökritik mot svenskt fokus på energi.

- Tvärtom måste vi ha hela paletten av hållbarhetsfrågor för att säkra klimatet, alla de planetära gränserna behöver hanteras samtidigt. Sverige måste ha en bred miljöagenda. Jag är djupt oroad över utvecklingen, säger Johan Rockström, klimatforskare.

Måndag 23 januari: Rektorer ska inte behöva välja mellan skolmat och skolböcker.

Skattepengar finns det alltså gott om i Sverige-men de hamnar uppenbarligen inte där de är som viktigast: till våra barns skolgång. (Anders Gustavsson, ledarskribent).

Tisdag 24 januari: Bondens år februari 2022-januari 2023

Etnolog. Akut behov att folk får veta mer om hur deras mat blir till.

- Det är en grundläggande skillnad i hur man upplever världen när man lever nära jorden och djur eller om man ser det utifrån, säger Håkan Jönsson, etnolog.

- Vi har levt i en historisk parentes med ett överflöd av mat. Dessutom måste jorden överhuvudtaget långsiktigt brukas på ett hållbart sätt. Jag ser oroväckande tendenser till att de som kan mest om detta marginaliseras när beslut ska fattas. (Martin Andersson, lantbrukare).

Vad är en kostnad? Första tanken leder osökt till en besparing i ett ekonomiskt perspektiv.

Med utgångspunkt i ovan angivna lokalanknutna artiklar kanske man kan fundera på om det finns kostnader på andra plan, kostnader i människors välmående, barns utbildning, barns framtidstro, kommunens och Sveriges gemensamma framtida miljö och klimat.

Att inte investera i och till och med ytterligare utveckla Marietorp kommer att bli en kostnad, på alla plan, för Ystad kommun.

Marietorp har sedan sin uppstart på 90-talet till dags datum utvecklats till en viktig naturupplevelse och inspirationsplats för Ystads barn. Med jämna mellanrum har politiker och tjänstemän under åren försökt minska dess kostnader och även önskat lägga ner verksamheten.

Idag är Marietorp och dess verksamhet vid hamnen och på stränderna högkvalitativ och mycket uppskattat av både pedagoger och besökande barn.

Dessutom finns ett välfungerande och mycket uppskattat samarbete mellan Marietorp och Ystadortens fiskevårds- och sportfiskeförening, som förvaltar Nybroån. Eleverna i årskurs fem får en halvdag med fiske och kunskaper kring Nybroån och havet Östersjön.

Kan barn få bättre motvikt till de gangstermetoder som nämns i artikeln om gangsterattityd, där polisen, fältgruppen och socialtjänsten uttrycker sin oro?

Kan barn få en bättre insikt i hur vi ska bruka jord, växter och hav utifrån den oro som står att läsa i Bondens år?

Kan barn bättre lära sig mer inom miljökunskap, klimat och ekologi och få en palett av förståelse för hållbarhetsfrågor som en ledande professor inom miljökunskap efterlyser?

Samtidigt som Marietorp utvecklats och utformats till den högklassiga verksamhet som nu bedrivs erinrar jag mig några andra intressanta ämnen som YA tagit upp:

- Kostnaderna för vattenverket vid Nedraby överskrids-…

- Kostnaderna för Ystad arena blir betydligt högre… för att inte nämna driften och återkommande montering av läktare…

- Kostnaderna för säkerhet i Ystad är extremt höga…

- Kostnaderna för att många tjänstemän har slutat och utlöst sina fallskärmar/avgångsvederlag…

Listan skulle kunna göras längre…

Nej, rektorer ska inte behöva välja mellan skolmat och skolböcker eller att bekosta en halvdag på Marietorp. Det finns pengar… tydligen.

Tomas Ahlstedt, Ystad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.