GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tomelillapolitiker: Orimliga hyror i särskilda boenden

En granskning gjord av Hem och Hyra visar att de boende på särskilt boende i Tomelilla kommun betalar en hyra 103 procent högre per kvadratmeter än vanliga hyresrätter i kommunen.
Tomelilla • Publicerad 21 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För dyrt att bo.
För dyrt att bo.
Foto: Jessica Gow/TT

Det är Österlenhem som är fastighetsägare för kommunens särskilda boenden. Tomelilla kommun hyr samtliga lägenheter i äldreboendet och hyr sedan ut dessa i andra hand till äldre i behov av särskilt boende.

Det är en modell som bygger på att hyresvärden, Österlenhem, förhandlar med hyresgästföreningen om hyrorna i kommunen, för att sedan göra om förhandlingen med Tomelilla kommun.

Det innebär också att äldre i Tomelilla kommun, samma dag som de beviljas och flyttar in på ett särskilt boende förlorar möjligheten att själv ha kontraktet med hyresvärden.

Österlenhem som dagligen arbetar med frågor gällande hyror och fakturerar sina hyresgäster är förstås mer lämpade att hantera den uppgiften än tjänstemän inom vård och omsorg i Tomelilla kommun. Det vore rimligt att en hyresgäst i särskilt boende betalade en kvadratmeterhyra i nivå med hyresgäster i Österlenhems övriga bostadsbestånd med tillägg för de gemensamhetsutrymmen som finns.

Det kan väl inte vara möjligt att kostnaden för gemensamhetsutrymmet skulle fördyra hyran med 103 procent? Eller är det så att hyresgästen får betala den administrativa kostnaden det innebär för Tomelilla kommun att blockförhyra sina äldreboende, förhandla hyran med Österlenhem och sedan fakturera hyresgästerna?

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har under många år ifrågasatt den hyresmodell som Tomelilla kommun har för sina lägenheter i särskilt boende.

I vård och omsorgsnämnden har vi gång på gång krävt att de boende i särskilt boende själva ska stå för sina hyreskontrakt direkt med fastighetsägaren, Österlenhem. Hittills har vi inte fått gehör för vårt krav.

När nu Hem och Hyras granskning visar den orimliga boendekostnaden våra äldre och sjuka medborgare har, undrar vi om det inte är dags för styret i Tomelilla kommun att tänka om?

Sara Anheden (S), Oppositionsråd, Tomelilla

Ida Bornlykke (S), Ordförande Socialdemokraterna Tomelilla

Mona Nihlén (V), Andre vice ordförande vård- och omsorgsnämnden, Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.