Annons
Insändare

Tommy Falkensparr: Det fruktansvärda gnisslet är oacceptabelt i ett högteknologiskt samhälle

Inget eller lite regn önskar nog de flesta, men då blir en torr och solig sommar helvetisk för oss boende vid järnvägen i centrala Ystad, med ett gnissel från tågen som varje år utvecklar en permanent tinnitus som brukar ge med sig lagom till julhelgen.
Ystad • Publicerad 13 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det gnisslar och stör boende i husen nära järnvägsövergången vid Hamngatan i Ystad när Pågatågen avgår mot Malmö.
Det gnisslar och stör boende i husen nära järnvägsövergången vid Hamngatan i Ystad när Pågatågen avgår mot Malmö.Foto: Peter Hellemarck

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, miljöförbundet, Skånetrafiken, Socialstyrelsen, Trafikverkets generaldirektör och en mängd andra tjänstefolk som kan tänkas bära ansvar för gnissel/bullernivåerna som vida överstiger de tillåtna nivåerna från dessa tillsynsmyndigheters tidigare mätningar och förutvarande regerings infrastrukturproposition.

Trots alla dessa dialoger har ingen förändring skett till det bättre. Nu vädjar vi till att någon tjänsteman eller politiker från kommunens sida om att lyssna på oss boende eller att komma hit och lyssna på plats och åtminstone medge de problem som vi boende upplever och försöka få till stånd en lösning med berörda myndigheter och tåg/spårbolag.

Annons

Det är ju dessutom så att varje mil som någon reser med tåg i Sverige subventioneras av skattebetalarna för underhåll och investeringar i järnvägsnätet.

Att kollektivtrafik lokal och regional stöds ekonomiskt är inget konstigt, tvärtom allmänt rådande i de flesta industrialiserade länderna. Men att då själv ekonomiskt bidra till sämre miljö och hälsa är en mycket märklig känsla.

Detta vedervärdiga och olidliga tåggnissel är en typ av miljöförorening som inte bara skapar oerhörda störningar för oss närboende, utan är även på längre sikt menligt för vår hälsa.

Att bosätta sig i en stad med alla dess ljud får man acceptera, men detta fruktansvärda gnissel är fullkomligt oacceptabelt och ingen förbättring sker oavsett vilken av alla myndigheter och tågbolag som ställts till svars.

Det är inte sunt i ett som vi själva kallar det, ett högteknologiskt samhälle. I övrigt är annars att förflytta sig från punkt A till B med spårbunden trafik att föredra.

Tommy Falkensparr, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons