Annons
Insändare

Tony Henningsson: Varför ingen utställning om staden Ystads historia?

Vi besökte i veckan den förtjusande staden Ystad. I staden finns många fint bevarade byggnader från gångna tider.
Ystad • Publicerad 12 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klostret i Ystad. Klostermuseet.
Klostret i Ystad. Klostermuseet.Foto: Johan Bentzel

Man anar att här finns en intressant berättelse om stadens historia. Då letar man efter ett stadshistoriskt museum för att lära sig lite om detta. Men då letar man hör och häpna helt förgäves i Ystad.

Förvisso kallas Klostret för stadshistoriskt museum. Förutom klosterkyrkan, ett rum om kloster så finns där tillfälliga utställningar utan bäring på Ystad. Alltså inget om stadens historia.

Annons

I andra närliggande platser som Trelleborg. Falsterbo, Eslöv och så vidare, så finns utmärkta museer som på ett informativt sätt berättar om platsens historia.

Varför är detta inte viktigt i Ystad? Ett stadshistoriskt museum ger en bakgrund till dagens samhälle. Hur detta har formats genom århundradena.

Som politiska händelser, ekonomiska förutsättningar och sociala förhållanden. Vilka personer och företag som varit viktiga. Andra aspekter är föreningsliv och kultur. Kanske även dagens visioner om morgondagens Ystad.

Det finns förvisso andra mindre utmärkta museum i Ystad men inget stadsmuseum. Ett museum är inte bara till för turister utan även skolklasser och lokalinvånare.

Till ett museum kan kopplas olika aktiviteter för att skapa en hemkänsla för stadens själ. Detta sistnämnda är inte minst viktigt i vår globala värld.

Tony Henningsson, Helsingborg

Annons
Annons
Annons
Annons