unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Treklövern: Bra om Socialdemokraterna tagit reda på fakta

Svar på Sex socialdemokraters inlägg ”Skicklig politik eller manipulation?” i YA 1 februari. Innan Socialdemokraterna använder stora ord om att beskylla styret för både det ena och det andra hade det varit bra om ni hade satt er in i bokslutet först.
Bokslutet visar plus - verkligheten minus.
Bokslutet visar plus - verkligheten minus.
Foto: Mark Hanlon
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som politiker är det inget krav och det förväntas inte att vi har några större kunskaper i ekonomi som folkvalda, men innan ni uttalar er vore det bra att ta reda på fakta.

Tidig vår 2019 kom det nya rekommendationer om hur och när utdelning från de kommunala bolagen kan användas redovisningsmässigt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Den nya rekommendationen är att vi inte får ta ut utdelning förrän bolagsstämman har varit. Vilket tillämpades i detta bokslut och effekten blev ett förbättrat resultat på 22 miljoner. Den nya principen har alla politiska partier fått information om.

Socialdemokraterna ställer frågan om hur det är möjligt att det kunde bli en skillnad på cirka 40 miljoner på två månader. Den stora förklaringen är ny redovisningsprincip på 22 miljoner.

Dessutom har nämnderna och förvaltningarna gjort ett stort arbete med anpassningar och varit pessimistiska i sina prognoser som ger en effekt på cirka 19 miljoner.

På pappret har kommunen ett plus på 16,7 miljoner, men i verkligheten är det ett minus på cirka 5 miljoner eftersom de 22 miljonerna får inte räknas med i balanskravet.

De miljonerna ska arbetas in och återställas senast tre år efter bokslutet. Vilket i praktiken visar på att kommunen har fortsatta ekonomiska utmaningar.

Hade ni fått igenom alla era tilläggsanslag utöver vad ni budgeterat, hade vi haft ett ännu större underskott att arbeta in på ytterligare 6,8 miljoner.

Vi kan beskylla varandra för mycket, men det är bra om all fakta kommer fram så att läsarna för en mer relevant bild av hur det faktiska ekonomiska läget ser ut och vilka effekter det får beroende på vilken politik som bedrivs.

Det kommer även framöver krävas nya arbetssätt i verksamheterna för att kunna möta kommuninvånarnas behov av service. Att använda kommuninvånarnas pengar effektivt och kostnadsmedvetet kan väl aldrig vara fel.

Men med ert resonemang i debattartikeln hade ni inte behövt lägga en skattehöjning inför 2020. Eller litar ni inte på era egna siffror?

Kristina Bendz (M)

Göran Göransson (KD)

Per-Olof Lind (L)