Ulf Nordin, Simrishamn: Underlätta för äldre att pensionera sig så att fler unga kan få jobb
Av våra unga i åldern 15–24 år har många inte utbildat sig, av en massa olika skäl. De vill ha ett jobb och bidra i samhället och förverkliga sig själv.
Å andra sidan har vi i Sverige idag cirka 500 000 kvinnor och män i åldern 61–65 år. Av dessa finns ett stort antal som på grund av slitage och annan orsak inte orkar eller vill arbeta utan helst sluta arbeta när hen är 61-65 år.
Detta omöjliggörs idag, då den tidigaste pensionsåldern är 62 år och kommer att öka till 65 år. Om regeringen skjuter på lägsta pensionsålder ett antal år så effekterna av coronapandemin klingat av. Kanske fem år framåt, då kan de av våra äldre som önskar avsluta sitt yrkesliv göra det och samtidigt bereda plats åt våra ungdomar, som inte vill något hellre än att börja jobba.
Inte alla äldre vill sluta arbeta och en del arbetar inte, så förmodligen skulle kanske 100 000 invånare pensionera sig medan de ännu kan njuta av sin ålderdom.
Våra företag kommer att undgå att betala höga löner för de äldre som slutar sin anställning och istället anställa unga till betydligt lägre löner.
Det som belastas, är de statliga utbetalningarna av pensionerna, detta borde kunna ses som en extraordinär åtgärd för att få de unga att få möjlighet att få ett jobb. Speciellt i dessa tider då företagen redan är ansträngda och startsträckan till full sysselsättning i företagen kommer att bli ett antal år.
Dessutom kan vi konstatera att solidariteten mellan politiker och medborgare är synnerligen svag. Nämligen kan politikern fortfarande pensionera sig vid 61 års ålder och inga förslag finns för dessa om höjd pensionsålder.
Ulf Nordin, Simrishamn