Insändare

Ulla Bolin: Ska vi pensionärer frysa till döds?

Bästa regering. Det vore intressant att få veta hur ni tänker er att vi pensionärer ute på landsbygden ska kunna överleva med dessa elpriser samt bensin-dieselpriser?
Österlen • Publicerad 8 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elpriset var på måndagen det högsta sedan 2011, då Sverige delades in i fyra elområden.
Elpriset var på måndagen det högsta sedan 2011, då Sverige delades in i fyra elområden.Foto: Anders Wiklund/TT

Jag bor på en liten gård ute på slätten här på Österlen.

Vi har tilläggsisolerat huset, bytt alla fönster till treglas-isolering. Vi har värmepump, luft-vatten, solfångare och solcelle. Vi eldar hela vinterhalvåret i vår kamin för att spara på el.

Trots alla våra försök har vi nu fått en elräkning på 9600 kronor lite drygt, jämfört med förra årets december då elräkningen var på 3904 kronor.

Årets elförbrukning var 128 kilowattimmar mer än förra året.

Nu brukar december inte vara den dyraste månaden utan februari, mars är de månader med högst elförbrukning. Vad ska inte dessa elräkningar kosta?

Regeringen säger sig vilja kompensera pensionärerna för ökade kostnader. Men hur långt räcker en 200-hundring mot dessa elräkningar?

Varför är Sverige indelat i olika elavtalsområden? Ska inte industrin här nere kunna överleva? Ska vi pensionärer tvingas frysa till döds?

Att som energiministern säga att man har dyrare el nere i Europa hjälper inte oss! Och dessutom hur stora är deras pensioner?

Höjningen av drivmedelspriserna kommer ju inte heller att hjälpa upp ekonomin. Om man bor på landet och det inte finns någon kollektivtrafik finns ju inget alternativ till bilen.

Köp elbil, sa Per Bolund! Vem har råd till det? Det kommer snart begagnade , billigare, sa Bolund. Cyniskt, men hur länge varar deras batterier?

Jordbrukets kostnader kommer att öka och därmed matpriserna.

Framtiden ser verkligen inte ljus ut, inte bara coronan förmörkar himlen!

Ulla Bolin, kulturarbetare på Österlen