Insändare

Ulrika Axelsson: 20 maj en dag för världens bin

Världsbidagen – eller World Bee Day – firas och uppmärksammas sedan 2018 den 20 maj varje år. Syftet med dagen är att vi alla ska bli lite mer informerade om bin och hur vi kan hjälpa våra viktiga pollinatörer.
Skåne • Publicerad 20 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Biodlarnas dag, är det idag 20 maj.
Biodlarnas dag, är det idag 20 maj.Foto: Oscar Olsson

Genom att bina samlar mat, nektar och pollen till sin kupa från blommorna, gör de oss en stor tjänst. När bina besöker blommorna så sprider de pollen och hjälper växterna att bilda frukter och frön.

Två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen idag är beroende av pollinering så alla världens bin utför ett livsviktigt arbete. Vi behöver bi som kan pollinera den mat vi äter och som är odlad nära oss.

Om bina skulle försvinna blir det ingen honung till ditt te eller att ha på mackan. Inget bivax att tillverka bivaxsalva för ett smörja på ditt sår, så det läker fortare eller att smörja på benet där du nästlat dig så det slutar klia. Och inga frukter eller bär. Helt enkelt ingen skörd.

Det finns en del saker som du enkelt kan göra för att hjälpa bin och alla andra pollinatörer. Här kommer några tips:

Plantera vårblommande lökar i din trädgård det gynnar pollinerare. Många vårblommande lökar kräver väldigt lite skötsel och sprider sig lätt runt om i trädgården. Enkla lökar är scilla, krokus, påskliljor och pärlhyacint.

Städa lite mindre på hösten i trädgården. Vänta med att klippa ner vissna växter tills på på våren. Torra stjälkar ger boplats åt pollinerare, vissna bladverk ger skydd och fröställningar som står kvar ger mat åt övervintrande fåglar.

Låt en bit av trädgården växa mer fritt och se vilka vilda blommor som att kommer att visa sig. Pollinerare älskar klöver och maskrosor. Mindre jobb för dig ger mer biologisk mångfald.

Blommor som är perfekta för bin och andra pollinatörer är gullviva, akleja, backsippa, bergenia, förgätmigej, blåklint, ringblomma, tagetes och timjan.

Varför ska du då köpa svensk honung? Var tredje tugga mat vi äter är resultatet av pollinering. När du väljer honung från svenska bin väljer du ett blommande landskap och bättre skördar till våra lantbrukare.

Ja, listan kan göras hur lång som hest på saker som vi kan göra. Jag hoppas du blivit inspirerad att hjälpa våra pollinatörer att leva vidare.

Ulrika Axelsson, biodlare, Sjöbo ora