Annons
Insändare

Unga moderater: Jobb och fest ger välfärd till flest

Ystad är en av Skånes snabbast växande kommuner och en samlingsplats för vår sydostskånska del av länet. Det är positivt men innebär också utmaningar. Framförallt innebär det att vi får fler seniora medborgare i stan. Det ska vi se som en tillgång – seniorerna är en kraft att räkna med i civilsamhället.
Ystad • Publicerad 13 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gågatan Ystad, cyklister
Gågatan Ystad, cyklisterFoto: Peter Malmgren

Men den demografiska utvecklingen innebär också att fler kommer behöva försörjas av färre som arbetar. Därför måste vi också locka unga att stanna i Ystad.

Om unga vuxna ska vilja stanna kvar i, eller flytta till sydöstra Skåne och Ystad är det två saker som behövs. Jobb och fest.

Annons

Möjligheterna till ett brett och varierat uteliv bestämmer i hög grad en stads attraktivitet för unga människor. Därför har krögarna och nattklubbarna en central roll i att skapa ett Ystad och sydöstra Skåne för alla, även för unga.

En förutsättning för ett levande nattliv är friare tidsbestämmelser för utskänkningstillstånd. Därför vill vi moderater under nästa mandatperiod verka för friare öppettider på uteställen.

I dag anger Ystad-Österlenregionens miljöförbund i sina riktlinjer att serveringstider normalt anges “som längst till kl. 01:00”. Målbilden i ett fritt samhälle måste vara att all näringsverksamhet själv får bestämma när de vill ha öppet.

I krog- och restaurangnäringen får många ungdomar även sitt första jobb. När vi moderater, lite klyschigt, talar om att företagare ska uppskattas mer än de beskattas handlar det ytterst om arbete och rätten till egenförsörjning.

När det gäller besöks-, krog- och restaurangnäringen är det extra viktigt eftersom det framförallt är där unga får sin första arbetslivserfarenhet, sin första rad på CV:t. Den rad som inleder långvarig egenförsörjning och därmed skatteintäkter.

Under pandemin har krögarna haft det svårt. Därför måste kommunen stötta upp för underlätta den ekonomiska bördan så att fler kan anställas. Unga på jakt efter jobb har därför stor anledning att glädjas över Ystadmoderaternas initiativ att ta bort avgifterna för att bedriva uteservering.

Samtidigt behöver fler kunna ta sig hem från Ystad efter klockan 01 på en fredagskväll inom sydöstra Skåne, kvällen stannar inte bara för att bussen gör det. Alla behöver kanske inte ta sig till Fränninge eller Glimminge, men alla behöver i alla fall kunna ta sig till sin hemkommuns centralstation efter att klubbarna stänger och jobbpasset är avslutat.

Med fler unga som arbetar, får kommunen högre skatteintäkter och klarar av att fortsätta leverera god kvalitet i välfärden. Skåne behöver inte högre skatter – vi behöver fler skattebetalare. Stötta krögarna och klubbarna, så lovar vi att göra detsamma.

Kevin Sundin (M), distriktsstyrelseledamot MUF Skåne, kandidat nr 6 till kommunfullmäktige i Ystad

Carl Munther (M), ordförande Ystad/Österlen MUF, kandidat nr 9 till kommunfullmäktige i Ystad

Edmir Mehmeti (M), förste vice distriktsordförande MUF Skåne, kKandidat nr 1 till regionfullmäktige på Moderaternas ungdomslista

Annons
Annons
Annons
Annons