Insändare

Vänsterpartiet i Skurup: Polariseringen göder de extrema

Skurup Artikeln publicerades
Vid kommunhusets entré i Skurup syntes på fredags morgonen endast spår efter de klistermärken med högerextrema budskap som satts upp. Den docka som hänge i en snara utanför togs ner av polisen tidigt på morgonen.
Foto: Annika Thunell
Vid kommunhusets entré i Skurup syntes på fredags morgonen endast spår efter de klistermärken med högerextrema budskap som satts upp. Den docka som hänge i en snara utanför togs ner av polisen tidigt på morgonen.

I fredags morse hängde en docka i snara utanför kommunhuset i Skurup, troligtvis en högerextrem aktion. Varför just Skurup? undrar kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder.

Just detta är inte rocket science. Detta är resultatet av en normalisering av hat och misstänksamhet mot människor från andra länder. Det har skett sakta och målmedvetet. Precis som i Tyskland på 30-talet.

När tongivande politiker ägnar sig åt polarisering göder man de extrema. När man ställer grupper mot varandra, när man mantrar att allt är ”massinvandringens” fel, när allt som händer på byn säkert beror på de ensamkommande, när man piskar på känslan av otrygghet.

Om det budskapet hamras in och folk börjar tro på det, ja då finns det en arena för de fascistiska krafterna i samhället. Då går de från en undergroundrörelse till synliga mitt ibland oss. Vi är på en mycket farlig väg.

Styret insinuerar att nyanlända är en belastning för kommunen, att de efterfrågar särbehandling, och ljuger för att få mer bidrag. Allt detta för att kunna dra ner på det stöd som de har rätt till.

Styret vill bland annat anvisa familjer till husvagnar eller ett rum i en korridor och avsluta deras SFI om de inte lär sig snabbt nog. Denna syn på människan oroar oss. Ett A- och ett B-lag växer fram.

I vår kommun anmäler man ensamkommande för bidragsbrott trots att tjänstemän sagt att inga brott begåtts. Man vill peka ut dem som kriminella till varje pris.

De flesta motioner och debattinlägg från Sverigedemokraterna signalerar ”ni gör fel, ni är fel, vi vill inte ha er här”.

Det viktiga är inte att dessa människor inkluderas och integreras, det viktigaste är att berätta för alla vad de kostar och övertyga Skurupsborna om att allt som inte funkar är deras fel. De far med en massa osanningar för att nå sitt mål.

De hävdar bland annat att ensamkommande ungdomar har varit en kostnad för kommunen. I själva verket har kommunen fått mer i ersättning från staten än vad man har använt. De pengarna skulle gå till integration så att dessa människor snabbt blev en del av samhället, blev självständiga och kunde börja bidra.

Det är hög tid att vi markerar mot den polariserande debatten, att vi spolar ner ”vi och dem” och istället kraftsamlar för det samhället vi vill ha – ett samhälle där alla känner sig välkomna och mår bra, där jobb och kompetensförsörjning är prioriterat, där vi stöttar människor efter behov för att de ska kunna leva sitt liv självständigt, där vi ser till att varenda unge ser ljust på framtiden.

Är det för mycket begärt?

Kommunpolitiska gruppen, Vänsterpartiet Skurup, genom

Kristina Wieslander

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.