unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vänsterpartiet: Nonchalant syn på klimathotet bland Ystads politiker

Sedan valet 2018 har fyra motioner från Vänsterpartiet, som på olika sätt berör rådande klimatkris, behandlats i kommunfullmäktige. Ingen av dem har bifallits. Den senaste avslogs på kommunfullmäktigemötet den 20 augusti.
Fullmäktigeledamöterna var tillbaka i skolbänken eller iallafall i gymnasiets aula när sammanträdet flyttades från Knutssalen i Gamla rådhuset till Österportskolan.
Fullmäktigeledamöterna var tillbaka i skolbänken eller iallafall i gymnasiets aula när sammanträdet flyttades från Knutssalen i Gamla rådhuset till Österportskolan.
Foto: Torun Börtz
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den första diskuterade användandet av solenergi och byggandet av en solcellspark.

Den andra framhöll vikten av att införa en koldioxidbudget, enligt en modell från Uppsala universitet och kommun.

Vår tredje klimatmotion handlade om vikten av att använda adekvata termer i samtalet om rådande läge.

Och i torsdags bifölls inte heller vårt (tillsammans med Miljöpartiet) förslag om att utöka antalet ängsmarker som ersättning för alla klippta gräsmattor.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Motionerna skulle tillsammans kunna leda till ett högre kollektivt medvetande kring klimatsituationen, fler arbetstillfällen, fler affärsmöjligheter för näringslivet, tryggare elförsörjning, billigare el för både kommun och invånare, samt framför allt, ett minskat koldioxidutnyttjande.

När det gäller solcellspark skrev Ulf Jobacker, Energidivision Syd i YA (19 augusti), och önskade att kommuner i syd skulle satsa på sol- och vindenergi. Företaget ETC Sol söker för tillfället cirka tio hektar mark för att uppföra en solcellspark, som de själva har medel till.

Det är bekymmersamt att det som av forskare framhålls som mänsklighetens för närvarande största problem (ja, större än coronapandemin) blir så nonchalant behandlat i världen men även i Ystad.

Greta Thunberg, som ständigt framhåller vikten av att lyssna på vetenskapen, säger också att alla makthavare pratar om klimatet men ingen gör något. De är alla som kejsaren - nakna!

För att Sverige ska klara sina åtaganden i Parisavtalet så behövs en sänkning av koldioxidutsläppen med mellan 12 och 15 procent.

Vi tycker att Ystad ska vara en proaktiv kommun och göra allt som står i vår makt när det gäller miljö- och klimatfrågor, samt i omställningen mot en fossilfri verksamhet.

Redan 1974 sa Olof Palme ”Framstående forskare befarar att om vi går på i samma spår som hittills kan på sikt världshaven förstöras, de arktiska isarna smälta och andra klimatrubbningar uppstå som drastiskt kan påverka våra livsvillkor”. Vi är där nu.

Den som inte tar klimatkrisen på allvar går tyvärr inte att ta på allvar!

Göran Brante

Annika Weitner

Vänsterpartiet Ystad