Vänsterpartiet: Ojämlikheten kostar samhället enorma summor

Sänk lönerna, bli betraktade som sexualobjekt, låt din kropp bli ett slagfält för andras förväntningar och behov. Och glöm inte att vara uppdaterade angående smink och fillers. Kvinnor kan mörda och våldta er just för att ni är män och det är inte säkert att rättsväsendet vet vad en snopp är.
Skurup • Publicerad 8 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kronprinsessan Victoria, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tar emot fredspristagaren Denis Mukwege och hans fru Madeleine Kaboyi på Stockholms slott vid prisutdelningen 2018. Denis Mukwege har vigt sitt liv åt att ta hand om konsekvenserna av mäns sexuella våld mot kvinnor och flickor, skriver Vänsterpartisterna i Skurup.
Kronprinsessan Victoria, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tar emot fredspristagaren Denis Mukwege och hans fru Madeleine Kaboyi på Stockholms slott vid prisutdelningen 2018. Denis Mukwege har vigt sitt liv åt att ta hand om konsekvenserna av mäns sexuella våld mot kvinnor och flickor, skriver Vänsterpartisterna i Skurup.Foto: Claudio Bresciani/TT

Hur ser det ut idag då? Gällande löner är Skurup en av de kommuner där skillnaderna ökat mest mellan kvinnor och män de senaste åren (Jämställdhetsstatistik i Skåne, 2021).

2019 var kvinnors löner 18 procent lägre än mäns löner. Det motsvarar en medelinkomst för kvinnor som är 64 000 kronor lägre per år, bara för att vi är just kvinnor. 64 000 kronor per år blir 5 333 kronor mindre i månaden. För det får man mer än bara röda blommor.

Idag när det är internationella kvinnodagen vill vi inom Vänsterpartiet mer än att dela ut röda blommor. Vi vill poängtera att vi behöver attitydförändringar gällande könsnormer. Vi måste inse att alla, oavsett kön, tjänar på ett jämställt samhälle.

Som feminister vill vi kroka arm med mansorganisationer och andra som också kämpar för ett samhälle fritt från mäns våld och begränsande könsnormer. Vårt gemensamma mål är ett samhälle där allas lika värde syns i alla situationer och inte bara är vackra ord.

Vänsterpartiet har alltid betonat vikten av internationell solidaritet. Då vi hört andra partier nämna att Sverige ska hjälpa på plats förfasas vi nu över att den SD-stödda borgerliga regeringen inför minskning av mottagande av kvotflyktingar med 82 procent i kombination med kraftiga nedskärningar i internationellt bistånd.

Enligt nya riktlinjer ska stärkt handel premieras i biståndet som också ska villkoras mot återtagande av flyktingar. Konsekvensen av det är bland annat att det hindrar just kvinnor och barn från att komma till Sverige och att flera projekt som verkar för ökad jämställdhet och för att stärka kvinnors hälsa får nu kraftigt minskade anslag.

En person som har vigt sitt liv åt att ta hand om konsekvenserna av mäns sexuella våld mot kvinnor och flickor är läkaren och nobelpristagaren Denis Mukwege. Han berättar i boken Kvinnors styrka (2022) att “Deras liv har i många fall ödelagts, men trots detta har de funnit kraften att överleva och bygga upp tillvaron igen”. För att bedriva ett sådant ovärderligt arbete krävs inte bara eldsjälar utan också ekonomiska medel, eftersom ojämlikheten kostar samhället enorma summor.

Det våld kvinnor utsätts för av män, oftast av en närstående, kostar samhället årligen cirka 40 miljarder kronor bara i Sverige (enligt EIGE, 2019). Det är en summa så enorm att det inte går att ta till sig. Men att det kostar samhället oerhörda belopp och att det innebär stora tragedier för enskilda människor och familjer är ett faktum. Vi lever i och upprätthåller en ojämlik värld där både män och kvinnor på olika sätt är förlorare.

Vänsterpartiet vill att Skurups kommun prioriterar förebyggande åtgärder mot det våld som drabbar kvinnor. Vi vill också att kommunen skjuter till de ekonomiska medel som krävs för att skydda de kvinnor och barn som redan är eller har blivit våldsutsatta.

Annika Trunnerup, Helena Jonsson, Angelica Grubmüller, Lisen Hendeberg, Vänsterpartiet i Skurup

Peter HellemarckSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.