GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vänsterpartister: Investera för starkare välfärd och fler jobb i Sydöstra Skåne

Sverige har inte haft full sysselsättning sedan början på 90-talet och tyvärr planerar den socialdemokratiskt ledda regeringen för fortsatt massarbetslöshet i sina prognoser. Det behövs stora offentliga investeringar för att ta itu med arbetslösheten på allvar.
Fler behöver ut i sysselsättning, anser Vänsterpartisterna.
Fler behöver ut i sysselsättning, anser Vänsterpartisterna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Vänsterpartiets budgetalternativ föreslår vi en rad investeringar och åtgärder som ska sättas igång redan nu.

Vår budget skulle ge fler jobb, bättre kvalitet i äldreomsorg och sjukvård och minska våra utsläpp genom kloka klimatinvesteringar i hela landet.

Klimatkrisen är akut och kräver stora investeringar, men det ger också massor av jobb. Det blir jobb både i det privata och det offentliga.

Pandemin har blottat strukturfelen i svensk ekonomi. År av nyliberal privatiseringspolitik har urholkat det gemensamma. Att regeringen tidigare ”sparat i ladorna” istället för att rusta samhället gjorde Sverige mer sårbart inför krisen.

Det är dags att ta itu med det nu. Därför föreslår vi pengar till fler anställda och bättre arbetsvillkor i äldreomsorg och sjukvård. Det skulle innebära extra anställda inom äldreomsorgen redan i år (för Simrishamn 12, Sjöbo 8, Skurup 6, Tomelilla 6 och Ystad 16).

I sjukvården skulle det också bli fler. Till det har vi föreslagit en extra semestervecka åt vård- och omsorgspersonalen som slitit under pandemin. Dessutom vill vi göra en extra satsning på de barn som farit illa under pandemin. Totalt lägger vi mer än 9 miljarder i år på en förbättrad välfärd.

Men fler jobb i välfärden räcker inte – även de privata jobben måste bli fler. Därför vill vi satsa på mindre industriföretags utveckling här i Sösk-området.

Vi föreslår ett statligt stöd så att de kan vidareförädla sina produkter och göra de investeringar som behövs i maskiner och utbildning. Vi satsar på järnvägen, så att företag kan frakta sitt gods med mindre utsläpp, och på en omfattande fiberutbyggnad på landsbygden. Om handeln i mindre kommuner får stöd och möjlighet till utveckling kommer det gynna det lokala näringslivet och ge fler jobb.

Vi föreslår också två extra utbetalningar av flerbarnstillägget, samt ger sjukpensionärer, långtidsarbetslösa och många pensionärer en extra utbetalning på 1000 kronor. Men framförallt vill vi förbättra deras ekonomi långsiktigt vilket vi också har förslag för. Det är vad människor behöver i krisen, inte huvudlösa förslag som planerna på marknadshyror.

Rösta på Vänsterpartiet för att ta itu med arbetslösheten på allvar och investera i fler jobb i både offentlig och privat sektor. Det behövs!

Annelise Håkansson, Vänsterpartiet Simrishamn

Lucas Lennartsson, Vänsterpartiet Sjöbo

Babak Rahimi, Vänsterpartiet Skurup

Mona Nihlén, Vänsterpartiet Tomelilla

Annika Weitner, Vänsterpartiet Ystad

Läs mer