Annons
Insändare

Vänsterpartister: Räddningstjänsten i sydöst behöver utredas ordentligt

I anslutning till diskussionerna om att lägga ner räddningsstationen i Vollsjö och minska den i Lövestad har Vänsterpartiet träffat heltidsbrandmän, deltidare och personal i Vollsjö för att bilda oss en uppfattning om vad det skulle innebära.
Skåne • Publicerad 6 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Brand i Vallarum, där brandmännen från Vollsjö var först på plats.
Brand i Vallarum, där brandmännen från Vollsjö var först på plats.Foto: Nils Sjöholm

De största delarna av Sörf-området täcks av en Första Insats Person-bil (FIP). Det innebär att en räddningsbil kan rycka ut inom 90 sekunder.

De flesta larm kan idag hanteras av en Fip-bil, till exempel sjukvårdslarm, hjärtstopp, mindre trafikolyckor eller mindre bränder. En Fip-bil kan också överblicka en händelse och styra dit rätt resurser.

Annons

Fip-bilar finns idag i Ystad, Sjöbo, Simrishamn, Löderup och Tomelilla. Den underlättar också rekryteringen eftersom jourpersonen kan röra sig friare och bo lite längre från en räddningsstation.

De områden som idag inte täcks av en Fip-bil är norra Sjöbo kommun, samt de norra delarna av Tomelilla och Simrishamns kommuner.

Det Sörf vill ha är att en organisation med en Fip hade funnits i Vollsjö och Brösarp. Om det till det kopplas brandbil med två brandmän så kommer större delen av Sörfs området vara täckt.

När det gäller säkerheten är bristen på ambulanser besvärande. Dessa kör ibland patienter till Malmö, Lund och Kristianstad, och de ”fastnar” då lätt på nya uppdrag och därmed kan det ta flera timmar innan de kan vara i tjänst i vårt område igen. Då är en Fip-bil helt avgörande för att rädda liv eller förhindra allvarliga skador.

Det förekommer även kritik mot de nya höjdfordon som köpts in. Sörf påpekar att de kan sättas in vid bränder i fastigheter med solceller då brandmän inte får röra sig på tak med sådana. I Sövestadsbranden användes höjdfordon för att släcka elden uppifrån.

Istället för att rusta ner Räddningstjänsten, som står för mindre än 1 procent av de fyra kommunernas budgetar, så kräver Vänsterpartiet att Sörf åläggs göra en kostnads- och konsekvensanalys över vad en reducerad säkerhetstjänst hade inneburit för säkerheten i våra fyra kommuner.

Men det behövs också en redovisning kring vilka kostnader det skulle bli för att installera Fip-bil i Vollsjö och Brösarp, och eventuellt ytterligare plats. Allt för ett tryggare Sydöstra Skåne. Detta för att våra kommuner ska kunna ta ställning till vilken räddningstjänst vi ska ha i vårt område.

Mats Sundbeck (V), Simrishamn

Lucas Lennartsson (V), Sjöbo

Mona Nihlen (V), Tomelilla

Annons

Göran Brante (V), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons