GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vänsterpartister: Ystadspolitikerna silar mygg och sväljer kameler

Vid kommunfullmäktigemötet 20 maj var det hetaste ämnet huruvida de som arbetar inom välfärdsverksamheterna skulle åläggas språkkrav eller ifall kommunen skulle vara behjälplig med språkutveckling.
Kommunfullmäktiges presidium finns på plats i Knutssalen i Gamla rådhuset. Dit kan även åhörare komma, men med hänsyn till pandemin uppmanas intresserade att följa mötet via webben.
Kommunfullmäktiges presidium finns på plats i Knutssalen i Gamla rådhuset. Dit kan även åhörare komma, men med hänsyn till pandemin uppmanas intresserade att följa mötet via webben.
Foto: Thorsten persson
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ärendena tog mycket lång tid. Det gick att läsa om detta i YA 21 maj.

Ett annat ärende som tog tid gällde en form av symbolpolitik, enligt motionärerna från Socialdemokraterna.

Det handlade om kommunen skulle instifta ett landsbygdspris på 10 000 kronor till den som gjort något utvecklande för landsbygden. Ärendet gällde väldigt lite pengar, men motståndet från styret och Sverigedemokraterna var hårt, och diskussionen tog cirka en timme.

Helt annorlunda var det med motionen om heltidspolitikers arvoden som Vänsterpartiet hade lagt. Där yrkade vi på en sänkning av de höga arvodena till ett prisbasbelopp om runt 47 600 kronor per månad. Detta skulle gälla halva 2021 och hela 2022 och ge minskade kostnader om cirka 1,5 miljoner för kommunen.

Dessutom föreslog vi att den halva miljonen skulle delas ut som gratifikation till personal som slitit inom äldreomsorg och hemtjänst under 2020.

Vänsterpartiets motion ignorerades totalt av övriga politiker (liksom av YA:s rapportering). Inte en enda bemötte våra yrkanden och samtliga, utom vi två Vänsterpartister och vilden Lars Toftemar, röstade på avslag på motionen.

Värt att nämna är också punkten där vi avhandlade Delårsbudget 1 för 2021. Den visade på ett prognosticerat underskott om 22 miljoner inom socialnämnden och 3 miljoner för bun.

Förutom att godkänna rapporten skulle vi politiker även besluta om att uppmana nämnderna att vidta besparingsåtgärder för att lösa detta.

Vänsterpartiet yrkade på att nämnderna inte skulle behöva vidta besparingsåtgärder, utan istället att det prognosticerade överskottet på 37 miljoner skulle användas för att täcka dessa underskott.

Vi vill inte medverka till ytterligare underfinansiering av socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Vi tycker inte det är rimligt att straffa socialförvaltningens personal för att de sköter sitt jobb och följer lagen (vilket många gånger innebär stora kostnader vid till exempel nödvändiga placeringar) – i förlängningen blir det ju också en bestraffning för alla de medborgare som är i behov av socialförvaltningens hjälp på något sätt.

Rösta rött för ett Ystad för alla.

Göran Brante

Anders Hansson

Annika Weitner

Vänsterpartiet Ystad

Läs mer