Insändare

Vem vill bli gammal i Ystad?

Ystad Artikeln publicerades
Socialnämnden avslog kvinnans ansökan om plats i äldreboende, men förvaltningsrätten ger henne rätt.
Foto: JESSICA GOW / TT
Socialnämnden avslog kvinnans ansökan om plats i äldreboende, men förvaltningsrätten ger henne rätt.

I torsdagens tidning kunde vi läsa om en 96-årig kvinna som nekats plats på äldreboende. Dagen efter finns ett reportage i tidningen där majoriteten i socialnämnden överväger besparingar i det som i dag benämns skälig levnadsnivå för oss äldre.

Biståndshandläggaren hade, med stöd av gällande riktlinjer från socialnämnden, nekat kvinnan plats på ett äldreboende.

Förvaltningsrätten gjorde en annan bedömning utifrån kvinnans psykosociala förhållanden och gav kvinnan rätt till en plats på äldreboende. Jag hoppas att kommunen inte överklagar beslutet.

Socialnämnden bör se över riktlinjerna så att inte biståndshandläggarna, mot bättre vetande, behöver fatta orimliga beslut. Ingen, som inte känner ett stort behov, söker frivilligt plats på ett äldreboende. Äldre, som fyllt 90 år, borde utifrån egen bedömning kunna få en plats.

Socialnämndens majoritet överväger ett antal besparingar i äldres skäliga levnadsnivå. Nämndens ordförande pläderar för att fryst uppvärmd mat är bättre för äldre än färsk nylagad. För på allvar hävda en sådan åsikt måste man ha varit politiker länge – kanske alltför länge.

Alla inser att sänkta basnivåer i hemtjänsten som beskrivs i tidningen kommer att få fler att söka plats på äldreboenden.

Socialnämndens arbetsutskott har missat en möjlig besparing – att låta äldre inkontinenta bära sin blöja längre innan den byts.

Göte Lundqvist

Äris – Äldres rätt i samhället

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.