GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vetonu: Vänskapskorruption, köpta tjänstemän och riggade lagändringsprocesser

I torsdagens utgåva av Ystads Allehanda fanns en kungörelse av Bergsstaten som informerar om en automatisk förlängning av alla gällande undersökningstillstånd enligt Minerallagen för ytterligare ett år, något som berör fler än 4 000 markägare i sydöstra Skåne.
Österlen • Publicerad 3 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
VetoNu:s kamp mot gruvdrift på Österlen går vidare. Nu har en rapport sammanställts som ska ses som en replik på branschorganisationen Svemins kampanj.
VetoNu:s kamp mot gruvdrift på Österlen går vidare. Nu har en rapport sammanställts som ska ses som en replik på branschorganisationen Svemins kampanj.Foto: Johan Bentzel

Detta är andra gången undersökningstillstånden förlängs genom en lagändring.

I höstas lämnade gruvbranschens intresseorganisation Svemin in en begäran till Näringsdepartementet om ännu en förlängning av undersökningstillstånden. Motiveringen var att covid-19 påstods ha drabbat prospekteringsbranschen hårt.

Svemins kontaktperson hade då nyligen rekryterats över från just Näringsdepartementet.

Kort därpå författade regeringen i all tysthet ett lagförslag som uttryckligen motiverades med Svemins begäran. Detta trots att Sveriges geologiska undersökning (SGU) redovisar i sin statistik att prospekteringsaktiviteten i Sverige ökade med exceptionella 27 procent under just 2021.

Förslag till nya lagar ska normalt sett offentliggöras, men i det här fallet skickade regeringen bara förslaget till en snäv krets av remissinstanser.

De invändningar som kom in var av naturliga skäl få, inga berörda markägare var tillfrågade. Inte heller lagrådets jurister fick yttra sig, Regeringen tyckte att det var onödigt.

Smidighet gentemot gruvbranschen var uppenbarligen ledstjärnan snarare än öppenhet.

Gruvbranschen har de senaste åren ökat sin produktion och noterat rekordvinster. Samtidigt har branschen högljutt gnällt över sina villkor, bekostat grönmålande annonskampanjer i storstäderna och bedrivit intensiv lobbyverksamhet.

Dagens Nyheters (DN:s) ledarredaktion påtalade nyligen denna osunda påverkansverksamhet och omständigheten att Sverige, till skillnad från andra EU-länder, inte har regler för transparens kring lobbyism eller stopp för svängdörrar mellan näringsliv och politik. Bara för att det är lagligt blir det inte mindre korrupt var DN:s slutsats.

EU-kommissionen konstaterar just dessa missförhållanden i en rapport som publicerades i juli i år och uppmanar Sverige att göra något åt saken.

Den lagändring som nu kungjordes är ett talande exempel på dessa missförhållanden. Enskilda berörda skånska markägare måste nu efter gruvbranschens lobbyarbete hålla sin mark fortsatt tillgänglig för provborrningar och andra undersökningsarbeten.

Med lagändringar som bygger på vänskapskorruption, köpta tjänstemän, riggade lagstiftningsprocesser och marginalisering av berörda kan man fråga sig om sådana lagar har den legitimitet som man rimligen kan kräva i ett demokratiskt samhälle. Sverige borde kunna bättre än så.

Anita Ullmann, ordförande vetonu

Stellan Oscarson, styrelseledamot vetonu

Johan Gran, styrelseledamot vetonu

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.