Annons
Insändare

Vi måste ha regler för hur och var vi ska bygga

Om man lyssnar på vissa partiföreträdare kan man få intrycket av att det bästa vore att vi helt saknade regler för hur man ska bygga och var. Vilket samhälle och vilken kommun skapar vi då? Är det ett tillstånd som fungerar?
Simrishamn • Publicerad 19 januari 2018
Joneberg är ett av de senaste byggena i Simrishamn.
Joneberg är ett av de senaste byggena i Simrishamn.Foto: Torun Börtz

Jag tror inte på kortsiktiga beslut som bara gynnar några enskilda intressen utan på långsiktigt sunda mål som utvecklar vår kommun och inkluderar alla.

Simrishamns kommuns översiktsplan ”Framtiden” är ett medel för att forma kommunens långsiktiga utveckling på ett hållbart sätt och hjälper oss att ha ett helhetsperspektiv.

Annons

Att tänka efter i god tid före och se till helheten och att främja en bättre miljö och en attraktiv kommun, underlätta detaljplanering, bygglov och annan tillstånds-prövning samt verka för en god kommunal ekonomi.

Arbetet och processen med vår översiktsplan inleddes 2011 med en bred politisk styrgrupp samt att medborgare, tjänstemän och politiker samarbetade med framtidsverkstäder, dialoger, inventeringar, remissrundor och omvärldsanalyser.

2014 antogs översiktsplanen av ett enigt kommunfullmäktige, även Moderaterna, samma parti som nu är emot planen.

Länsstyrelsen har vid ett flertal tillfällen uttryckt att översiktsplanen har hög kvalité och en bra grund för en längre tidsperiod. Många kommuner använder vår översiktsplan som en förebild under sina egna processer.

2011 beslutade länsstyrelsen att ta bort rätten för Simrishamns kommun att själva besluta om nybyggnation i området Örnahusen/Norrekås, vilket nu är upphävt eftersom vi har en väl utvecklad översiktsplan.

Översiktsplanen är ett dokument som utgår från att de unika förutsättningar som skapar den attraktivitet som finns i vårt landskap bibehålls. Målet är att det som gör Österlen unikt och som våra ekonomiska förutsättningar delvis bygger på ska bevaras och förstärkas.

Översiktsplanen och dess bebyggelsestrategi ger oss en vägledning så att vi kan leda och föreslå ny bebyggelse till attraktiva platser samtidigt som vi inte bygger bort de vackraste platserna på Österlen.

Att skapa en bra blandning av bostäder, verksamheter, service, kultur, mötesplatser, parker och rekreationsområden bidrar också till kommunens attraktivitet och förmåga att locka till sig nya invånare och företag.

Om man skulle få bygga precis var man vill i vår kommun, som vissa partier anser, skulle det vara förödande vilket innebär att vi inte tar ansvar för framtiden och allmänhetens intressen.

Att som en del skribenter i YA nu hävdar att det inte byggs i vår kommun så vill jag hävda motsatsen.

Annons

Det byggs i vår kommun. 2017 beviljades bygglov för totalt cirka 100 lägenheter och 50 enbostadshus och fritidshus. I Kivik byggs det nu 28 nya lägenheter.

Karl-Erik Olsson (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Simrishamns kommun

Peter HellemarckSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons