unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vi svenskar lever som om det fanns fyra jordklot

Jag blir rädd när jag läser Nils- Eric Sandbergs gästkrönika på ledarsidan i YA den 5 augusti. Finns det fortfarande människor som tänker som han? Och publicerar YA detta utan tanke på att det som står i tidningen bör vara sant?
©SCANPIX SWEDEN, 1998-02-18.
Jorden. 
Bilden visar jordklotet med aktuella molnsystem sett från den afrikanska kontinenten med omgivande världshav. Afrika. Satellitbild.
©SCANPIX SWEDEN, 1998-02-18. Jorden. Bilden visar jordklotet med aktuella molnsystem sett från den afrikanska kontinenten med omgivande världshav. Afrika. Satellitbild.
Foto: TT
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nils-Eric Sandberg talar föraktfullt om ”Overshoot Day” som ett stort missförstånd. Denna dag inträffade i år den 29 juli, och är den dag på året då vi har förbrukat så mycket som jorden producerar till oss under ett helt år.

Nu fortsätter vi att ta för oss av kapitalet. Det borde inte en som hyllar ekonomiskt tänkande tycka är så klokt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Overshoot Day beräknar vårt ekologiska fotavtryck, det vill säga det ekosystem, som behövs för att producera naturresurserna åt oss och ta hand om avfallet som vår konsumtion ger upphov till.

Fram till 1970-talet levde jordens befolkning globalt sett inom ramarna för vår planets resurser, men därefter har vi börjat tära på kapitalet. I dag lever vi alla tillsammans på jordklotet som om vi hade 1,7 jordklot. Ser vi bara till Sverige lever vi svenskar som om vi hade 4 jordklot.

Denna överkonsumtion kan inte hålla i längden, och vi börjar se följderna, hittills mest i fattiga länder.

Overshoot Day handlar inte om tillväxt, som ju kan vara av många olika slag, men jag noterar ändå att Nils-Eric Sandberg anser att forskarna i Romklubben har fel i boken Tillväxtens gränser när de pekar på att ekonomisk tillväxt innebär ökade resursuttag.

Måste fråga hur då fel? Har vi inte haft ekonomisk tillväxt och ökade naturresursuttag allt sedan 1970? Hade politiker och beslutsfattare lyssnat till Romklubbens varningar på 70-talet hade den allvarliga klimat- och miljökris vi har i dag varit lättare att hantera.

Siv Bildtsén

Sankt Olof