GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ystads demens: Fler frågor om äldreboendeplatser

Ystad demensförening frågade i Tyck till i YA 20 maj om kommunens syn på behovet av äldreboende och framtida boendeplatser för demenssjuka. Per-Olof Lind (L) och Anna Olofsdotter (M) svarade i YA 25 maj och deras svar tillsammans med andra insändare och nyhetsartiklar i YA väcker ytterligare frågor.
Sehlhall fastigheter föreslår att trygghetsboendet och det särskilda boendet som planeras i Trädgårdsstaden byggs ihop efter samma idé som Väderleken i Västra sjöstaden
Sehlhall fastigheter föreslår att trygghetsboendet och det särskilda boendet som planeras i Trädgårdsstaden byggs ihop efter samma idé som Väderleken i Västra sjöstaden
Foto: Sehlhall fastigheter
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I debatten har antalet boendeplatser i Trädgårdsstaden blivit en het fråga.

Ystad demensförening förstår inte varför val av entreprenör behöver styra antalet boendeplatser. Kommunen har ju en klar bild av behovet av platser som kommer att öka till 424 platser 2030. Är det något parti som inte delar den bedömningen?

Att det råder politisk oenighet om driftsformer förstår vi men platsbehovet är stabilt oberoende av politisk ledning. Om 56 platser är otillräckligt måste fler platser skapas.

Vi undrar också över planeringen på längre sikt.

Man beräknar att kommunen kommer behöva totalt 424 platser för särskilt boende till 2030. Det är nästan 50 procent mer än vad som finns idag.

Även om det tillkommer 56–72 (beroende på entreprenör) platser i Trädgårdsstaden och ytterligare några när tillbyggnaden av Ljuskällan kan genomföras återstår det ett behov av mer än 50 platser till.

Processen med projektering, politisk diskussion, budgetering och så vidare är så utdragen att det är hög tid att börja planera för dessa kommande platser.

För att ge de boende så hög livskvalitet som möjligt är utformningen av bostäderna viktig. Det finns en växande kunskap kring detta och vi utgår från att den kunskapen utnyttjas när kommande boenden planeras.

Ystad demensförening önskar alltså att Treklövern men också övriga partier i fullmäktige förtydligar sin syn på platserna i Trädgårdsstaden och kring den mer långsiktiga planeringen med målet 424 platser för särskilt boende till 2030.

Ystad demensförening genom Anders Sandström

Läs mer