GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ystads demensförening: Vi känner oro inför framtiden – platsbrist hotar

Ystads demensförening känner oro för bristen på boendeplatser för demenssjuka i kommunen och har inför sitt årsmöte skrivit till Ajsela Music, Verksamhetschef för hälsa, vård och omsorg och Per-Olof Lind (L), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Ystad • Publicerad 20 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demensboende.
Demensboende.
Foto: Erik Nylander/TT

Båda har svarat med en uppdatering kring de demenssjukas situation under och efter pandemin.

Ajsela Music har också intervjuats i YA 28 april. Ajsela Music säger bland annat att kön till särskilt boende under pandemiperioden stabilt legat mellan 27 och 35 brukare. Detta trots att flera personer avböjt erbjudna platser.

Ajsela Music konstaterar också i YA-intervjun att behovet av äldreboende kommer att växa eftersom antalet äldre successivt ökar.

Detta ökade behov rimmar dåligt med de byggplaner som Per-Olof Lind redovisar; Tillbyggnaden av Ljuskällan har gått i stå på grund av överklagande av detaljplan och bygglov och några konkreta byggplaner för Trädgårdsstaden finns för närvarande inte.

Ystads demensförening konstaterar att det är en påtaglig brist på boendeplatser för äldre och demenssjuka i Ystad kommun och att några nya platser inte är att vänta de närmaste åren.

Ystads demensförening fruktar att risken finns att när pandemihotet minskat kommer söktrycket till boende att öka ytterligare.

Ystads demensförening fruktar att detta kommer innebära växande köer till äldreboende. Detta i sin tur leder till allt längre väntetider för demenssjuka och deras närstående med det lidande det innebär.

De längre väntetiderna kompenseras idag med utökad hemtjänst och i enstaka fall med att kommunen hyr platser i grannkommuner. Detta är nödlösningar med stora brister som framförallt lägger en stor börda på de närstående.

En växande kö till äldreboende innebär också en tilltagande risk att kommunen får ett vitesföreläggande. Det är svårt att se ett sämre utnyttjande av skattepengar är att låta dem gå till vitesföreläggande på grund av otillräcklig tillgång till äldreboende.

Ystad demensförening uppfattar kommunens boendeplanering som mer styrd av den ekonomiska situationen och inte av behovet.

Vi önskar att kommunen redovisar:

• den förväntade ökningen av boendebehovet de kommande åren och

• hur man planerar tillskapa platser som motsvarar detta behov.

Vi undrar också om de speciella statliga stimulansbidrag som givits under pandemin, om kommunen sökt bidrag och vad de utnyttjats till.

Ystads demensförening, genom Anders Sandström

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer