Annons
Nyheter

Unika möten på artisternas egen efterfest

När kvällens sista jazztoner tystnat på teatern fortsätter festen på Bryggeriet. YA hängde på under torsdagens jam session, där unga begåvningar delade scen med etablerade stjärnor till långt in på småtimmarna. Joshua Redman var en av dem som gav sig in i leken.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2014
Saxofonisten Håkan Broström var den första att kliva upp och spela ihop med Sven-Erik Lundeqvist trio.Foto: Foto: Bass Nilsson
Hanna Söderqvist är husbandets sångerska under jazzfestivalens jamnätter på Bryggeriet.Foto: Foto: Bass Nilsson
Det blev trångt om saligheten när jazzmusiker och publik samlades för jam session. Många fick stå för att kunna se.Foto: Foto: Bass Nilsson
Nicole Johänntgen, nybliven ambassadör för jazzfestivalen, plockar fram sopransaxofonen för att gästa jamscenen.Foto: Foto: Bass Nilsson
Joshua Redman avslutade sin månadslånga turné med att gästa torsdagsnattens jam session på Bryggeriet. I natt, mellan midnatt och klockan 03, är det dags för festivalens sista jazzjam.Foto: Foto: Bass Nilsson

– Please join the jam session.

Klockan börjar närma sig halv ett på natten. På Bryggeriet har festivalens jamband, Sven-Erik Lundeqvist trio och sångerskan Hanna Söderqvist, just spelat några uppvärmningslåtar för att få igång nattens jam session. Nu lämnar kapellmästare Lundeqvist över scenen och pianot till andra hugade förmågor. Pianisten Felix Tani, som spelat med Björn Ingelstam kvartett på Scala tidigare på kvällen, är en av de första som nappar. Under tiden passar Hanna Söderqvist på att slinka iväg till baren och ta en öl.

Annons

– Jag hoppas ju att några av idolerna vill komma fram och spela med oss, säger hon.

Hon har en stjärna från årets program som hon särskilt skulle vilja se på jamgolvet. En 45-årig amerikansk saxofonist, som spelat på Ystads teater samma kväll och fått toppbetyget fem lurblåsare av YA:s recensent.

– Joshua Redman. Vilken kick det vore, säger Hanna Söderqvist.

Det börjar redan bli varmt och trångt i lokalen. Och svettigare ska det bli. I år har det uppskattade inslaget från i fjor, med nattliga jazzjam, flyttat från teatercaféet till Bryggeriet. På så sätt blir det mindre nattjobb för festivalvolontärerna, samtidigt som Bryggeriet får ett publikdragande evenemang under sitt tak.

När kvällens sista konsert på teatern är slut droppar det in mer folk på Bryggeriet. Då banar plötsligt Joshua Redman en väg mellan besökarna. Han har sin saxofon i hand och tar plats bredvid de andra musikerna i jamhörnan. Till en början avvaktar han och lyssnar, sedan kliver han fram och ger sig ut i ett intensivt solo.

Hanna Söderqvist har förstås inte missat att drömgästen kommit. Hennes ögon glittrar.

– Jag vet! Det är nästan som en Askungesaga, utbrister hon.

Att en så pass stor stjärna valt att delta sätter fart på rotationen av musiker. Många vill passa på att byta några strofer med Joshua Redman. En av dem är saxofonisten Björn Almgren. Efteråt beskriver han upplevelsen som ”läskig och kul”.

I ett hörn står två unga helsingborgare, 20-årige Fredrik Banke och 19-årige Oliver Hendriksen, med leenden på läpparna. De har åkt till Ystad över dagen för att gå på jazzfestivalen.

– Det är så här det är meningen att det ska spelas, säger Oliver Hendriksen och nickar mot musikerna.

Annons

– Det är fantastiskt att vara så här nära så stora musiker. Annars hör man ju bara dem på Spotify. Men här står man plötsligt tre meter ifrån dem. Det måste man ta vara på, säger Fredrik Banke.

Joshua Redman är med och spelar en bra stund. Men till slut tackar han för sig och rör sig ut mot en väntade festivaltaxi. Samtidigt gör sig tyska saxofonisten Nicole Johänntgen redo att vara med och även Jan Lundgren närmar sig jamhörnan.

– Jag är faktiskt sällan med på jam nu för tiden. Men i kväll var sista speldagen på en 31 dagar lång turné. Så jag tänkte, varför inte gå ner och jamma lite?, säger Joshua Redman.

Och han är nöjd med upplevelsen, som han sammanfattar med orden ”those cat’s were swingin’”.

– Jag hade jättekul. Det är alltid inspirerande att spela med musiker som är så hängivna sitt spelande. Även om vi aldrig träffats innan, och kanske aldrig gör det igen, så känns det som att vi delar ett gemensamt språk. Det känns nästan som en familj, som att träffa avlägsna kusiner.

Taner Caliskan
Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons