Annons
Nyheter

Hallå där Ola Jonsson

...på Kiviks ål och fisk, som vann guld på Mathantverks-SM för sin inlagda sill.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010
Ola Jonsson.
Ola Jonsson.Foto: 

Hur såg det vinnande receptet ut?

– På Kiviks ål och fisk tycker vi det är viktigt med lokalt producerade råvaror så det fokuserade jag på även i receptet, som bland annat bestod av äpple och äppelmust.

Annons

Har du filat länge på receptet?

– Nej, jag började laga sillen klockan tre på natten och skickade sedan in den på morgonen. Jag har inte haft tid att tänka så mycket på tävlingen eftersom det varit så mycket med äppelmarknaden. Men kreativ stress verkar ju vara bra.

Men du är ingen novis i sammanhanget.

– Nej, jag var med i fjor också och vann då guld med min lax. Jag ställde upp i laxkategorin i år också men den här gången blev det bara silver.

Hur gör man som lekman för att lyckas med sin sill?

– Bra råvaror är nummer ett. Grejerna man jobbar med ska vara färska. Sedan gäller det att hitta balansen mellan sött, surt och salt. Ofta blir inlagd sill just för salt så man måste vara försiktig där.

Vad gör man om man vill smaka på guldsillen?

– Vi sålde den förra helgen i butiken, då tog den slut direkt. Nu är det ju lågsäsong, men den kommer så klart att ingå i sortimentet framöver.

Fotnot: Mathantverk-SM startade 1997 med tre produktkategorier inom hantverksmässig livsmedelsförädling. I dag finns över 30 tävlingsklasser som bedöms av en smakjury med både svenska och europeiska experter.

Rebecka Sjöberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons