Annons
Nyheter

Kulissen växer fram till årets äppelmarknad

Kulissen till den 24:e äppelmarknaden i ordningen målas just nu för fullt. Vitaminstinna pixlar trycks en efter en på tavlan på hamnplan i Kivik och en ännu oidentifierbar bild växer fram.
Nyheter • Publicerad 23 september 2011
Foto: 

– Jag kan säga att årets motiv har med odlarna att göra, säger en hemlighetsfull Emma Karp Lundström, konstnären med den otympliga paletten bestående av 20 bingar äpplen.

Tio medhjälpare är i full färd att bygga bilden enligt Emma Karp Lundströms instruktioner.

Annons

– En vecka varje år är jag chef, skrattar hon. Men vi bygger den tillsammans. Vi är ett team. Tillsammans tar det oss fem dagar att göra tavlan klar.

Årets tavla i Kivik är den elfte för Emma Karp Lundström. Totalt har hon dock skapat 21.

– Jag har gjort äppeltavlor på många håll. Senast en i London i samband med ett event om mat.

Uppdraget blir både lättare och svårare.

– Jag har ju erfarenhet nu, men jag känner samtidigt att tavlan ska bli bättre varje år. Det är ett komplicerat måleri. De tre sista åren har jag njutit av uppdraget. Innan var det ett stålbad.

Alla tavlor har varit just tavlor.

Lever sitt eget liv

– Pappa (Helge Lundström) gjorde i bland tre dimensionella konstverk, men jag är bildkonstnär. Jag vill hellre förfina mitt måleri än prova andra konstformer.

En äppeltavla lever sitt eget liv och är en förgänglig skapelse. Mängder av arbete läggs ner på ett konstverk som ruttnar.

Skiftar färg

Annons

– Visst är det vackert. Det är ju som med en trädgård. Tavlan skiftar färg med äpplenas mognad.

I årets äppeltavla finns nio sorters äpplen.

– Alla äpplen har inte samma kulör fast de är av samma sort. Runt varje äpple fattas flera beslut innan de sätts upp på tavlan. Och på tavlan finns mellan 30 000 och 40 000 äpplen.

Först en halv timme före lunch på lördag avtäcks årets konstverk. Äppelmarknaden öppnar dock redan klockan 10. Konferencier är Lasse Kronér och gäster är Kalle Moraeus och Tina Ahlin. För barnen framträder Rockis och Poppis. Under dagen är det även provsmakning och sortbestämning av olika äppelsorter. Äppelriken Österlen visas upp mellan klockan 11 och 15 både lördag och söndag och Äpplets Hus är öppet mellan 9 och 18.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons