Möllebäckens vatten försvinner
- Vi fick tips från folk i Kivik att det förekom flera oegentligheter i Möllebäcken, säger John Schütte som sitter i styrelsen för Älvräddarnas samorganisation.
Föreningen har vandrat utmed vattendraget och inventerat Möllebäcken. I en lång skrivelse har föreningen med text och bild dokumenterat utsläpp och vattenuttag från bäcken. Enligt föreningen så tas det konsekvent ut vatten på flera platser från bäcken utan tillstånd. Vilket leder till att den lilla bäcken torkar ut och att djurlivet därmed slåss ut.
- När det är som torrast är behovet av bevattning som störst, säger John Schütte. Då är också vattenståndet i bäcken som lägst. Vi menar att det förekommer flera fall av olagligheter i och kring bäcken. Bevattning, utsläpp av olika giftiga ämnen och även hinder för den vandrande havsöringen.
Vid inventeringen har man vandrat utmed bäcken från utloppet i havet vid idrottsplatsen och ett par kilometer uppströms.
På den sträckan har Älvräddarna på en karta markerat ett tiotal fall som man menar är direkt olagliga.
- Får vi in tips som består av digitalfoto, tillfälle och vittnesmål kommer vi att polisanmäla, säger John Schütte" Det är själviskt och hänsynslöst mot miljön att utnyttja bäcken på detta vis.
Han menar att det är vanligt att mindre vattendrag används på detta sätt. Föreningen kommer att använda Möllebäcken som en slags pilotfall och driva på ärendet.
Man träffade på flera fall av vattenuttag vid inventeringen. Bland annat en bevattningsdamm med en pump och slangar tillkopplade, utrustning för bevattning på andra platser. Enligt Älvräddarna flyter det ut skum från tvättmedel i bäcken minst en gång i veckan. Man misstänker också att bekämpningsmedel har hamnat i Möllebäcken.
Föreningen har varit i kontakt med mark- och miljödomstolen och funnit att det inte finns några domar/tillstånd för vattenverksamhet.
- Man får ta vatten för bevattning om det inte skadar ett vattendrag, säger John Schütte. Men i Möllebäcken kan man inte ta vatten utan att påverka miljön, eftersom den är så liten. Därför ser vi all vattentäkt i bäcken som en miljöskada, eventuellt till och med ett miljöbrott."
Här får han delvis stöd av länsstyrelsen som besökte bäcken under torsdagen.
- Möllebäcken är så liten att den är känslig för vattenuttag, säger Magdalena Lindberg Eklund på länsstyrelsen. Bäcken har använts för vattenuttag tidigare.
Länsstyrelsen har upprättat sex ärenden som gäller anmälningar av vandringshinder och vattenuttag ur Möllebäcken. När det gäller utsläpp av tvättmedel och bekämpningsmedel har de frågorna skickats till Miljöförbundet som är tillsynsmyndighet.
- Vi kommer att se närmare på anmälningarna från Älvräddarna och pröva om det finns någon grund för deras farhågor, säger Magdalena Lindberg Eklund. Skulle det göra det kan det bli aktuellt med påföljder.
Det är bara i den nedre delen av bäckens lopp som den är synlig. Uppströms Fiskebäck ett par kilometer från utloppet är bäcken nedgrävd under jorden och rinner i en slags kulvert. Detta pekar också Älvräddarna på i sin anmälan.
- Först trodde vi att det var olagligt, säger John Schütte. Men det har visat sig att det finns en gammal vattendom från 1930-talet som gör det möjligt.
Att ändra en gammal dom är svårt och kostsamt, enligt Älvräddarna. Gamla vattendomar kan i dag gå på tvärs med modern miljöpolitik och dagens miljömål där ett av riksdagens fastlagda mål är ”Levande sjöar och vattendrag”.
- Det visar att dagens att miljölagstiftning inte är så stark som man kan tro, menar John Schütte. Det ska inte vara svårt att återskapa naturliga miljöer.
I Möllebäcken är det framförallt havsöringen som drabbas om vattnet tryter.
- Havsöringen är viktig för regionen och många vandrarhem och bed & breakfast förlänger sin säsong tack vare sportfiskare som kommer från hela norra Europa och fiskar på Österlen.