Annons
Nyheter

Bättre bortom maneren

När Sanna Nielsen, till ackompanjemang av gitarristen Joakim Ramsell och i sällskap med Kastanjeskolans musikklassers kör, på onsdagskvällen höll premiär för sin skånska miniturné utlovade hon ett varierat program med den musik hon själv gillar bäst.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2010
Foto: 

Den musik som ligger en artist närmast borde också vara den som vederbörande tolkar med mest inlevelse, men det var tyvärr dåligt ställt med just den varan.

I stället gick Nielsen vältrampade musikaliska stigar i spåren på föregångare som Helen Sjöholm, Py Bäckman och, kanske något överraskande, Robyn. Men i stället för att bjuda på en ny utsikt från redan välkända platser erbjöd de flesta tolkningarna en mindre skarp utblick över landskap som till följd av alltför många återbesök redan är studerade in i minsta detalj av originalciceronerna. Bäst gick det kanske i Robyns ”Be Mine” där Nielsen och Ramsell var en schysst rockdänga på spåren men som av outgrundliga skäl gjordes med det frenetiska kompet i versen intakt vilket förtog det mesta av den akustiska gitarrens möjlighet att ge liv åt en i original med avsikt elektrostel låt.

Annons

Nielsen bjöd även frikostigt ur sin egenhändiga produktion. Här ska kanske i synnerhet nämnas hennes genombrottslåt ”Till en fågel” som låter rejält annorlunda 15 år efter framfarten på Svensktoppen, nu med en sångerska vars röst ofta hamnar någonstans mellan Maritza Horn (Melissas mor) och Céline Dion. Den pinfärska ”I Believe In You And Me”, skriven till några vänners bröllop, var visserligen vacker men märkligt distanserat framförd.

Det var bara i Vanessa Carltons ”A Thousand Miles” som Nielsen vågade vara i musiken och texten. Hon gjorde denna komplexa poplåt till Ramsells gitarr- och sitt eget pianoackompanjemang och helt utan det hyperaktiva vibrato och den vilda wailiver som karaktäriserar så mycket av hennes övriga produktion. Där bortom maneren finns en finfin popsångerska som äntligen borde ges fria tyglar.

Rebecka Sjöberg
Fredrik Fischer
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons