Annons
Nyheter

Schlagercirkeln är sluten

Det låter osannolikt, men det här är faktiskt Johnny Logans första Sverigeturné någonsin. 31 år efter triumfen i Haag med ”Whats Another Year” möts schlagerns två inofficiella hemländer, det som vunnit flest gånger och det som tar tävlingen på störst allvar, på en scen i sydöstra Skåne. Fanatikern kan, med gott samvete, betrakta det som ett historiskt ögonblick.
Nyheter • Publicerad 21 september 2011
Johnny Logan.
Johnny Logan.Foto: 

Publiken på Österlen har tur. Inte bara för att Ystads Teater är en sällsynt tjusig skådeplats, utan också därför att det här är den första av tjugo konserter under Johnny Logans Sverigeresa. Det innebär att allt inte sitter.

Kompbandet Roosarna körar stundtals falskt, någon tappar bort ackorden, och Logan själv tvingas slänga reguljära blickar på en fusklista för att hålla reda på var i programmet man befinner sig. Det bidrar till en okonstlad stämning som definitivt är till konsertens fördel.

Annons

Och visst kan farbror fortfarande. Jag ska villigt erkänna att jag var tveksam. Men redan när han i inledande ”Love Hurts” brister ut i fniss lagom till textraden ”Im young, I know” har han fått mig på fall. Det är en nödvändig självironi, som tacknämligt genomsyrar hela konserten: Johnny Logan är opretentiös, sympatisk och riktigt, riktigt rolig.

Hans mellansnack är en citatkälla att ösa ur, med godbitar som: ”When Im asked if I would do Eurovision again, I say I could do it. But only if I could do it with Carola and we had matching white wheel chairs.”

Johnny Logan har mer eller mindre skapat den moderna schlagern. Han har format såväl genren som tävlingen, inte bara på Irland utan i hela Europa.

På Ystads teater varvar han emellertid schlagersinglarna med whiskydoftande irländska folksånger, Robbie Williams ”Angels” (den kunde han ha hoppat över), Leonard Cohens legendariska ”Hallelujah”, och ”You Raise Me Up”. Som ju skrevs av norska Secret Garden, som vann ESC 1995, och ursprungligen framfördes av Logans landsman Brian Kennedy, som representerade Irland i ESC 2006. Och så var schlagercirkeln sluten. Vem hade gjort det snyggare?

Taner Caliskan
Oscar Sundell
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons