Nyheter

De snickrar för fullt på sin dröm

Varvsindustrin har aldrig varit så het som nu i Köpingebro där tre snickare bygger för fullt på ett annorlunda båtprojekt. Sjösättning av husbåtsdrömmen blir det framåt vårkanten i Ystad.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2012
Mats Mårtensson besökte Göta kanal i somras och fick idén att bygga en husbåt.Foto: Anette Sjöstrand
Mats Mårtensson besökte Göta kanal i somras och fick idén att bygga en husbåt.Foto: Anette SjöstrandFoto: Anette Sjöstrand
Josefine Mårtensson är oftast med när Mikael Nimbratt och de andra i gänget jobbar.
Josefine Mårtensson är oftast med när Mikael Nimbratt och de andra i gänget jobbar.Foto: 
Snickarna Mats Mårtensson, Mikael Nimbratt och Mikael Erlandsson har fullt upp att göra. Till våren ska husbåten vara färdig för sjösättning.
Snickarna Mats Mårtensson, Mikael Nimbratt och Mikael Erlandsson har fullt upp att göra. Till våren ska husbåten vara färdig för sjösättning.Foto: Anette Sjöstrand

Det är mörkt och skumt runt stationen. Men i en lagerbyggnad en bit bort vid järnvägen är det på måndagskvällar båtbyggarkvällar, i varje fall för snickarna Mikael Nimbratt, Mats Mårtensson och Mikael Erlandsson.

De tre är alla scoutledare, men det har ingenting med båtsaken att göra.

– Jag fick idén när vi var vid Göta kanal i somras och tittade på slussarna, berättar Mats Mårtensson som gärna har lite annorlunda byggprojekt på gång.

Han började skissa på en husbåt. Skrovet byggde han hemma i garaget. Där tjärade han också båten som byggs på gammal vis med not som tätning mellan granplankorna och trädymmel, en sorts pluggar.

Inredningen i kojen byggs som en gammal tågvagn med uppfällbara britsar. Sedan ska kapten kunna styra med en ratt från kaptenshytten.

Mikael Nimbratt har använt åtskilliga timmar för att få liv i en gammal utombordsmotor. Husbåten ska också förses med en elektrisk motor så att man kan glida fram i kanaler som inte tillåter vanliga motorer.

De tre snickarna gillar hantverket, att få bygga från grunden på riktigt, planka för planka.

– Snickare i dag är bara montörer, på kvällarna snickrar vi på riktigt här, säger Mikael Erlandsson.

Sedan ska hela hytten linoljas, taket blir av aluminium.

– Köket får vedspis, berättar Mats Mårtensson.

Han räknar med att båtprojektet tar ungefär 800 timmar att förverkliga. Sedan är det meningen att båten ska hyras ut till alla som är hågade. Premiärturen ska ske i Ystad.

Gran har valts för att det är ett träslag som sväller rejält när det blir fuktigt. Men en liten inofficiell tur före sjösättningen blir det nog så att båtbyggarna ska få svart på vitt att deras livs första båtbygge verkligen flyter.

– Men sedan tar vi nog Helge å. Där har vi paddlat mycket med scouterna, säger Mats Mårtensson.

Nästa projekt har han redan klart för sig. Det är en båt, med samma skrov som husbåten, men med en vedeldad badtunna.

Vem vet, kanske ser vi fröet till en varvsindustri i Köpingebro. Alla profiler och mallar sparas, så när väl den första båten flyter går det ganska lätt att bygga fler.

Vad ska båten heta?

– Tonga-Tonga, efter ”Sällskapsresan”, säger Mats Mårtensson.

Ann-Louise Olander
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.